Zonnepanelen op je carport: zo werkt dat!

Een carport met zonnepanelen: een mooie mogelijkheid om te profiteren van de zonne-energie! Want is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, maar je carport wel? Dan biedt dat een mooie gelegenheid om alsnog zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast kun je een carport ook gebruiken als extra aanvulling van zonnepanelen, naast jouw dak.

Het kan zijn dat een carport niet de constructie van de zonnepanelen kan dragen. Het is daarom van belang om een goede analyse te maken van de mogelijkheden en de oriëntatie van het dak. We denken graag met je mee!

Al overtuigd van de mogelijkheden?

Offerte zonnepanelen carport aanvragen
DJI_0322

Is mijn carport geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn carport sterk genoeg voor zonnepanelen? En waar moet ik verder rekening mee houden?

Hoeveel gewicht kan jouw carport dragen? Onze adviseur kan beoordelen of jouw carport stevig genoeg is. Zonnepanelen brengen natuurlijk de nodige kilo’s met zich mee. Voor een plat dak is dit maximaal zo’n 50 kilo per vierkante meter en bij schuine daken gaat het om maximaal 25 kilo per vierkante meter. Dit verschilt ontstaat doordat de panelen op een plat dak op een frame worden gezet en worden verankerd met ballast. Zonnepanelen kunnen dus op zowel schuine als platte daken worden gelegd.

Is de constructie van jouw carport niet geschikt voor zonnepanelen, dan kan je de constructie verstevigen of een nieuwe carport plaatsen. Bij het plaatsen van een nieuwe carport zijn er diverse opties, zoals geïntegreerde zonnepanelen in het dak. Wil je hier meer over weten? Vraag een vrijblijvend advies aan over de zogenaamde ‘solar carport’.

Oriëntatie en schaduwvlakken van een carport

Een ander belangrijk punt is de oriëntatie. Bij een plat dak is dit niet aan de orde en bepaal je door middel van een frame zelf de oriëntatie en hellingshoek. Bij een schuin dak ligt dat anders. Is het schuine dak van jouw carport op het zuiden gericht? Dat is mooi, want zonnepanelen gericht op het zuiden hebben de hoogste opbrengst. Maar ook als jouw carport een andere oriëntatie heeft, is er veel mogelijk. Lees meer over de ligging en de hellingshoek.

Kijken we nog even verder naar de schaduwvlakken. De mooiste situatie is natuurlijk als er geen schaduw op de panelen valt. Maar is dat wel het geval, dan kan je nog steeds een mooie opbrengst behalen. Bij schaduw op je dak is het slim de panelen parallel (onafhankelijk) te schakelen, zodat elk paneel maximaal rendement behaalt. Twijfel je over de hoeveelheid schaduw op jouw dak? Onze adviseurs rekenen graag voor je uit of zonnepanelen in jouw situatie rendabel zijn. En wellicht zijn er manieren om de hoeveelheid schaduw te beperken.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Hoeveel kosten zonnepanelen op een carport?

Met welke kosten moet je rekening houden als je kiest voor zonnepanelen op je carport? We kunnen je hier een grove schatting geven, maar we doen het liever in één keer goed met een offerte op maat. Het hangt namelijk af van het soort panelen, maar ook of je een plat of schuin dak hebt. Op een plat dak komen er bijvoorbeeld kosten bij voor de ballast en het montagemateriaal. Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Ook berekenen we zaken als terugverdientijd. Weet je precies wat je mag verwachten!

Vraag jouw offerte aan
Zonepanelen carport

Je elektrische auto opladen met zonnepanelen op je carport

Een veelgebruikte toepassing van zonnepanelen op een carport is het opladen van een elektrische auto. Zelf je stroom opwekken en daardoor ‘gratis’ rijden: dat geeft een goed gevoel! Het is mogelijk een laadpaal aan te sluiten op de zonnepanelen. Het is dan wel belangrijk dat je de auto kan opladen op het moment dat de zon schijnt. Ben je overdag juist vaak van huis? Dan kan je ervoor kiezen een accu te plaatsen die de opgewekte energie opslaat, zodat je hiermee je auto kan opladen.

Gebruik maken van een slimme laadpaal

Er zijn ook slimme laadpalen beschikbaar. Deze gebruiken in eerste instantie de zonnestroom om jouw auto op te laden. Maar wordt er geen stroom opgewekt? Dan schakelt de paal automatische over op de netstroom. Zo heb je daar geen omkijken naar.

Wil je jouw elektrische auto opladen met de opgewekte stroom? We denken graag met je mee over de beste constructie, vraag ons dus zeker even om advies.

Subsidie voor zonnepanelen op je carport

Is het mogelijk subsidie aan te vragen voor zonnepanelen op je carport? Voor het aanvragen van subsidie geldt hetzelfde als voor zonnepanelen op het dak van je woning of schuur. Er zijn geen landelijke subsidies beschikbaar. Wel kan er lokaal subsidie beschikbaar zijn en zijn er mogelijkheden via een energiecoöperatie of VvE. Daarnaast kan je gebruik maken van zaken als btw terugvragen, de salderingsregeling of een lening met gunstig rentetarief afsluiten.

Al deze onderwerpen vind je terug op onze pagina Subsidie op zonnepanelen.

De voor- en nadelen van zonnepanelen op je carport

Waarom kies je wel of niet voor een carport met zonnepanelen? We zetten nog enkele voor- en nadelen op een rijtje:

De voordelen:

  • De carport is een extra locatie waar je zonnepanelen kan plaatsen;
  • De panelen vallen vrijwel niet op;
  • Carports hebben meestal platte daken, waardoor je de optimale oriëntatie en hellingshoek kan kiezen;
  • Het energielabel van je woning verbetert.

De nadelen:

  • Niet alle carports zijn sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. De kosten de constructie te verbeteren kunnen hoog uitvallen;
  • Er passen op een carport meestal niet genoeg panelen om alle stroom op te wekken die je verbruikt met je huishouden.

Zonnepanelen op je carport snel geïnstalleerd

Naast een goed advies, wil je natuurlijk een deskundige installatie van je nieuwe zonnepanelen. Dat regelen we bij Energievanzelf voor je. Onze gecertificeerde montagemonteurs zorgen voor een veilige, snelle en nette plaatsing van de panelen. Van het maken van een berekening en het leggen van de panelen tot het aansluiten op de meterkast, we nemen je alles uit handen. Meer weten over alle mogelijkheden om jouw Energie vanzelf op te wekken? Neem contact met ons op of vraag direct jouw vrijblijvende offerte aan!

Vraag jouw offerte aan