Zonnepanelen boerderij

Het hoogste rendement halen uit nieuwe zonnepanelen op jouw boerderij? Dat doen we door nét wat eerlijker, innovatiever, strategischer en slimmer te zijn!

Voordelen van een boerderij met zonnepanelen

 • Geen zorgen meer over fluctuatie op de energiemarkt
 • Een lagere energierekening, zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen
 • Gegarandeerd een positief rendement, door slimmere aanpak van Energie Vanzelf
Energie-8 (4)

Een boerderij met zonnepanelen: dit is waarom

Als ondernemer in de agrarische sector bespaar je met zonnepanelen een hoop kosten. Het aandrijven van bijvoorbeeld machines, het verlichten van stallen of kassen en het opslaan van producten kost namelijk heel wat energie. Met zonnepanelen hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen, dek je (voor een groot deel) de kosten voor dit constante gebruik. Dat gebeurt gewoon vanzelf!

Dat is niet het enige waarom een boerderij met zonnepanelen een goede keuze is:

 • De uitstoot van de boerderij vermindert
 • De boerderij wordt (grotendeels) zelfvoorzienend
 • Extra inkomstenmogelijkheden: energie terugleveren
 • Duurzaam en weinig onderhoud

Regelingen en subsidies voor zonnepanelen op boerderijen

Als ondernemer profiteer je nu nog van verschillende regelingen en subsidies voor zonnepanelen op de boerderij. Zo geniet je nog zorgelozer van een positief rendement. We zetten ze graag voor je op een rijtje: 

 • Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling stimuleert energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dankzij de EIA mag 45,5% van de totale investering worden afgetrokken van de fiscale winst. 
 • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ben je een ondernemer met een kleinverbruik aansluiting (tot 3×80 Ampère)? Zijn jullie een non-profit organisatie? Of heb je als bedrijf al grote investeringen achter de rug, maar wil je wel graag verduurzamen? Dan is de ISDE een geschikte optie. 
 • De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE) is juist bedoeld voor ondernemers met een grotere aansluiting dan 3×80 Ampère. De subsidie is gekoppeld aan de hoeveelheid terug geleverde stroom. De SDE werkt met jaarlijkse openstellingsrondes. Lees meer over de SDE (link SDE pagina).
 • De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een extra aftrekpost waar je eenmalig aanspraak op kunt maken. Investeer je tussen de 2.300 en 206.931 euro? Dan kan je met deze aftrek de fiscale winst van je bedrijf verlagen.
 • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Tot 45% van het investeringsbedrag mag in mindering worden gebracht op de winst. De MIA mag niet worden gecombineerd met de EIA. 

Houd er rekening mee dat deze aantallen in de praktijk vaak krap berekend zijn. Neem dus liever iets te veel, dan iets te weinig kWh. Goed om te weten is dat het energieverbruik per jaar steeds meer toeneemt. Daarbij is het ook voordeliger qua kosten om direct een extra paneel te installeren dan om later panelen bij te laten plaatsen.  

De rekenfactor voor het rendement van zonnepanelen

Omdat de weersomstandigheden niet altijd optimaal in Nederland zijn, produceren de panelen niet altijd voor 100%. In Nederland nemen we daarom meestal een rekenfactor van 0,85 Dat betekent dat je panelen met 1 Wattpiek niet 1 kWh opleveren, maar 0,85 kWh leveren. 

De som om het aantal panelen te berekenen.

De som is vrij simpel. Bereken het volgende: jaarlijks energieverbruik: (vermogen zonnepanelen x rekenfactor) = het aantal panelen dat je nodig hebt.

Vergunning voor zonnepanelen op boerderijen

Overweeg je om zonnepanelen in agrarisch gebied te plaatsen? Dan heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Energie Vanzelf zoekt voor je uit of dit bij jou het geval is én regelt alles wat er te regelen valt. Jij hoeft hier niks voor te doen. Alles gaat vanzelf.

Zonnepanelen op jouw boerderij: al in 5 stappen geregeld door Energie Vanzelf

Zonnepanelen op je boerderij installeren? Ons team staat van het begin tot het eind voor je klaar. Jij hoeft niks tot nauwelijks iets te doen; alles wordt voor je geregeld. Het plaatsen verloopt als volgt:

 1. We kijken samen of de financiële investering haalbaar is. Er wordt strategisch met je meegedacht en je krijgt advies over met welke innovatieve oplossingen jij het hoogste rendement behaalt.
 2. We controleren de technische aspecten als constructies en netaansluiting en maken dit in orde.
 3. Wij verzorgen de aanvraag van de passende subsidies.
 4. De zonnepanelen worden op professionele wijze op het dak gelegd.
 5. Zowel voor, tijdens als ná de installatie kan je rekenen op de beste service. Beheer en onderhoud nemen we voor onze rekening.

Gratis dakcheck aanvragen

verkoopadviseur-scaled

Ontvang een offerte op maat

Vooraf weten waar je aan toe bent, dat is belangrijk bij een grote investering als zonnepanelen. We adviseren je daarom graag, denken mee over met welke innovatieve oplossingen jij het hoogste rendement behaalt en maken kosteloos een offerte op maat. Zo weet jij precies wat de zonnepanelen je opleveren en wat de kosten zijn. Heb je vragen over een boerderij met zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op!