De Zonnekaart: wat is het en wat kan je ermee?

De zonnekaart is er in verschillende varianten, maar de basis blijft hetzelfde. Op de kaart kan je nagaan hoeveel zon er op jouw toekomstige zonnepanelen gaat vallen. De kaart werkt vaak op basis van jouw woonplaats, de hellingshoek van de panelen en de oriëntatie (noord, oost, etc.). Omdat de zonkracht aan de kust iets hoger is (bron: KNMI), leveren zonnepanelen in die regio iets meer op. Met de zonnekaart kan je handmatig berekenen wat de geschatte opbrengst van jouw panelen zal zijn. Een variant op de zonnekaart is bijvoorbeeld de Tabel van Hespul. Deze tabel geeft de instralingsfactor weer.

Is een zonnekaart de makkelijkste manier om de toekomstige opbrengst van jouw panelen te berekenen? Wat ons betreft niet.

Want er is allerlei techniek beschikbaar waar je jouw persoonlijke situatie beoordeelt. Bij Energievanzelf werken we met een legplan op maat. In ons online programma tekenen we heel precies de zonnepanelen op jouw dak in. Op basis daarvan worden automatisch de oriëntatie en hellingshoek bepaald. Hierin kunnen we ook obstakels intekenen die schaduw geven, zoals een schoorsteen of boom. Bekijk hier ons voorbeeld:

Wil je dus een verwachting van de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak? Vraag ons dan om een gratis offerte. Met alle beschikbare technieken kunnen we een precieze berekening geven.

Offerte aanvragen

 

 

Hoe zit het met verschillende invalshoeken of oriëntaties op jouw dak?

Tijdens het berekenen van de verwachte opbrengst komen er vaak vragen naar boven. Zoals: hoe zit het met verschillende oriëntaties, hellingshoeken, of als er veel obstakels zijn die schaduw geven?

Als je panelen niet allemaal dezelfde oriëntatie of hellingshoek hebben, hebben ze op verschillende momenten van de dag hun piekmoment. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn. Het is alleen niet slim om de panelen dan in serie te schakelen.

Zonnepanelen in serie zijn allemaal aangesloten op één string. Via die string gaat de opgewekte stroom naar de omvormer. Als een paneel minder opbrengt door bijvoorbeeld schaduw, dan vormt dit een blokkade voor de opbrengst van alle andere panelen. Door de panelen onafhankelijk van elkaar te schakelen, ook wel parallel schakelen genoemd, los je dit op. Elk paneel heeft een eigen aansluiting, waardoor je het maximale rendement behaalt per paneel.

Lees meer over het serie of parallel schakelen van zonnepanelen.

 

Een hoge opbrengst van jouw zonnepanelen

Vraag je een offerte aan bij ons, dan gebruiken we het eerder genoemde programma voor het zeer nauwkeurig inschatten van jouw verwachte opbrengst. Hierin zijn we altijd wat terughoudend en werken met conservatieve berekeningen. In de praktijk hebben onze klanten vaak een hogere opbrengst.

zonnepanelen opbrengst

De totale jaaropbrengst waar wij mee werken, wordt verdeeld over het jaar. Zo is januari goed voor 3% van het jaartotaal en leveren de maanden mei tot en met juli allemaal 13% van de totaal opgewekte kilowatturen. Zie ook onderstaande afbeelding.

. Jaaropbrengst zonnepanelen uitgesplitst per maand.

 

Wat zijn de plannen van jouw buren?

Voordat je aan de slag gaat met de zonnekaart of het (laten) bereken van jouw verwachte opbrengst, is het ook slim met eventuele buren in gesprek te gaan. Want wat zijn hun toekomstplannen? Wellicht is er een geplande dakkapel die het licht op jouw zonnepanelen blokkeert. Of willen de buren een nieuwe schuur gaan bouwen, die invloed zal hebben op de opbrengst van jouw toekomstige panelen.

 

Voor elke situatie een advies op maat

Veel van onze klanten zitten met vragen. Welke zonnepanelen passen het beste bij mijn situatie? En hoeveel zonnepanelen kan ik het beste nemen? Door je in te lezen en gebruik te maken van hulpmiddelen als de zonnekaart kom je best ver. Maar voor het meest passende advies raden we aan een vrijblijvende offerte aan te vragen. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. Je weet wat je kan verwachten qua opbrengst en wat jouw terugverdientijd ongeveer zal zijn.

Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak?

Vraag jouw vrijblijvende offerte aan