Verdiep je je in zonnepanelen, dan komt ook de vraag voorbij of je de zonnepanelen serie of parallel wilt schakelen. En binnen deze twee schakelmethodes zijn er weer diverse keuzes wat betreft de omvormers. We leggen je daarom graag uit hoe het werkt: zonnepanelen serie of parallel schakelen.

En laten we beginnen met het goede nieuws: als je zonnepanelen koopt bij Energievanzelf, zoekt onze adviseur voor jou uit wat de slimste keuze is. Je hebt hier dus helemaal geen omkijken naar. Wil je toch graag weten hoe het werkt, lees dan zeker even verder.

Vraag je gratis offerte aan

Jouw zonnepanelen serie of parallel schakelen?

Hoe je je panelen moet schakelen, hangt af van de schaduw die op de panelen valt en de ligging van de panelen. In een notendop: liggen jouw zonnepanelen een deel van de dag in de schaduw? Of hebben de panelen onderling verschillende opbrengsten door hun ligging? Dan is parallel schakelen de beste optie. Liggen al de panelen de volle dag in de zon? In dat geval is serie schakelen het slimste en voordeligste.

Serieschakeling van zonnepanelen

Het in serie schakelen van de zonnepanelen betekent dat de zonnepanelen allemaal aan elkaar geschakeld zijn. De opgewekte stroom wordt via één string doorgezet naar de centrale omvormer. Een paneel wat minder stroom opwekt dan de anderen vormt hierbij een soort blokkade. Niet alle opgewekte stroom kan meer doorstromen. Brengen er negen van je tien van je panelen 100 Wattpiek op, maar brengt het laatste paneel maar 90 Wattpiek op? Dan is de totale opbrengst 10 x 90 = 900 Wattpiek. De ‘zwakste schakel’ bepaalt dus de opbrengst van alle panelen.

Liggen alle panelen vol in de zon, dan zijn er geen blokkades en zal je de maximale hoeveelheid stroom opwekken. Voor panelen waar vrijwel geen schaduw op valt, is in serie schakelen daarom een goede en goedkopere keuze. Ook is het systeem minder gevoelig voor storingen.

Growatt-omvormer.

Een omvormer voor serieschakeling

Een omvormer met serieschakeling kan bij zowel zonnepanelen op een plat dak als zonnepanelen op een schuin dak zonder schaduw. De Growatt-omvormer die Energievanzelf hiervoor installeert, heeft 2 MPPT-poorten. Worden er panelen op zowel het oosten als het westen geplaatst? Dan worden de panelen voor de beide windrichtingen apart aangesloten op ieder een eigen MPPT-poort. Ook extra zonnepanelen op bijvoorbeeld een dakkapel worden op een eigen string geïnstalleerd.

Parallelschakeling met optimizers

Bij het parallel schakelen van zonnepanelen heeft elk paneel een eigen aansluiting. Hierdoor wordt de volle opbrengst van elk paneel optimaal benut.

Om zonnepanelen onafhankelijk te schakelen worden optimizers gebruikt. Deze worden per paneel geïnstalleerd. Als klant heb je met optimizers inzicht in de prestatie per zonnepaneel. Leuk om dit in de app op elk moment van de dag te kunnen inzien.

Het aanleggen van parallel geschakelde panelen is een grotere investering. Maar liggen jouw zonnepanelen deels in de schaduw, dan levert parallel schakelen een hogere opbrengst op. Dankzij deze hogere opbrengst, verdien je de hogere investering weer terug. Uiteindelijk is voor panelen die in de schaduw liggen parallel schakelen dus de slimste keuze.

Zonnepanelen utrecht

Onafhankelijk schakelen met micro-omvormers

Een andere optie voor panelen die in de schaduw liggen, is het werken met micro-omvormers. Op elk paneel zit een eigen micro-omvormer. Deze zet direct de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, die uit het stopcontact komt. Handig als je geen ruimte hebt voor een grote omvormer, bijvoorbeeld.

In geval van schaduw op de panelen zijn micro-omvormers een goede optie naast het parallel schakelen met behulp van optimizers.

Lees alles over onze omvormers

Wil je meer weten over de verschillende soorten omvormers van Energievanzelf? Lees meer over de mogelijkheden van onze omvormers en de merken die wij verkopen.

Een persoonlijk advies over de juiste koppeling

Welke schakeling past het beste bij jouw situatie? En welke omvormer moet je hiervoor hebben? Gelukkig hoef je het niet zelf te bedenken. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we namelijk precies wat de slimste optie is. Dus wil jij op meerdere daken zonnepanelen leggen? Ligt een deel van jouw panelen wél en een ander deel niet in de schaduw? Of liggen ze allemaal net een andere kant op? Wij zoeken voor je uit wat werkt! Neem contact op voor een vrijblijvend advies voor jouw dak of vraag direct een offerte aan. We helpen je met plezier, zodat jouw energie als vanzelf wordt opgewekt!

Neem contact op