Alles over een thuisbatterij voor zonnepanelen

Met een batterij stroom opslaan, die je op een later moment gebruikt. Dat klinkt veel huiseigenaren goed in de oren, zeker met de salderingsregeling die afgebouwd gaat worden en de wisselende energieprijzen. Ook is het een duurzame keus om zoveel mogelijk van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, zelf te gebruiken. We beantwoorden graag al je vragen over de thuisbatterij. Want is het nu al interessant om een thuisbatterij aan te schaffen? Welke merken bieden wij aan? En hoe werkt zo’n batterij nu precies? Ook zetten we alle voor- en nadelen op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

 

Wat is een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij is een grote accu. In de accu wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen die niet direct wordt verbruikt. Leveren je zonnepanelen geen stroom meer? Dan wordt de thuisbatterij langzaam ontladen, waardoor je op dat moment geen stroom van het energienet hoeft te gebruiken. Afhankelijk van je stroomverbruik en de grootte van de accu kan je zelfs een paar dagen zonder stroom van het net.

Gemiddeld wordt 30 tot 50% van de opgewekte zonne-energie zelf gebruikt. Met een thuisaccu verhoog je dit percentage tot maximaal 80%.

Meer over het ‘waarom’ van een thuisbatterij lees je op de pagina accu-opslag.

 

Voordelen thuisbatterij

Het hebben van een thuisbatterij heeft veel voordelen. Allereerst is er het financiële voordeel. Op dit moment is er in Nederland nog de salderingsregeling. De teveel opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het energienet. De stroom die je ’s avonds of ’s nachts gebruikt, mag je vervolgens wegstrepen tegen de terug geleverde stroom. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Deze regeling wordt de komende jaren afgebouwd. Hierdoor krijg je nog maar een klein bedrag voor de stroom die je terug levert. Het opslaan van de stroom en op een later moment zelf gebruiken, wordt daardoor voordeliger.

Je bent niet meer afhankelijk van de wisselende energieprijzen, omdat je (deels) zelfvoorzienend wordt qua stroom. De energieprijzen vliegen omhoog. Dat maakt de keuze voor een thuis accu steeds interessanter.

De thuisbatterij fungeert ook als een noodstroomvoorziening, waardoor je in geval van stroomuitval toch elektriciteit hebt. Dit is simpelweg het omzetten van een schakelaar in de meterkast en op dat moment is jouw woning volledig onafhankelijk van het energienet.

Het plaatsen van een thuisbatterij is heel eenvoudig. Er zijn geen ingewikkelde ingrepen nodig om een thuisbatterij aan te sluiten op jouw zonnepanelen.

Het gebruik van je eigen opgewekte stroom is duurzaam. De stroom hoeft niet verplaatst te worden via het elektriciteitsnetwerk en je weet zeker dat je 100% groene zonnestroom gebruikt. Een goed gevoel is met een thuisbatterij dus sowieso gegarandeerd!

 

Heeft een thuisbatterij ook nadelen?

Natuurlijk heeft elk product zijn voor- en nadelen. Het grootste nadeel van de thuisbatterij is nu nog dat hij vrij kostbaar is in de aanschaf. Omdat de vraag naar thuisbatterijen steeds hoger wordt, worden er ook steeds meer batterijen geproduceerd. Door de stijgende concurrentie, zal de kwaliteit toenemen en de prijs juist lager worden. De verwachting is dat de thuisbatterij steeds meer ingeburgerd zal raken.

Ook kost het opslaan van de stroom in de accu wat energie. Maar dit is uiteindelijk maar een fractie van de stroom die in de batterij zit.

Tot slot neemt de batterij wat plaats in in huis. Een accu heeft gemiddeld genomen de grootte van een prullenbak. Sommige batterijen kan je buiten plaatsen en kunnen tegen wel 30 graden vorst. Vraag ons dus gerust naar de mogelijkheden voor jouw situatie!

 

Overzicht merken batterijen voor zonnepanelen

Bij Energievanzelf zijn we kritisch in de producten die we jou verkopen. Ook de accu’s voor zonnepanelen kiezen we met zorg uit. Tijdens ons selectieproces zijn we bij de volgende merken uitgekomen. We willen hieraan toevoegen dat je van ons altijd een advies op maat krijgt. Wij kijken altijd welke accu het beste past in jouw situatie.

Huawei. De thuisbatterij van Huawei heet de Luna accu. Dit zijn lithium-ijzer-fosfaat (LiFePo4) accu’s. Veel accu’s zijn lithium-ion accu’s, welke een hoger explosie gevaar hebben. Veilige accu’s dus, deze lithium-ijzer-fosfaat accu’s! Daarnaast kunnen de accu’s 100% ontladen worden, dit heeft geen invloed op de levensduur van de accu. Huawei geeft 10 jaar garantie op de Luna accu.

Het grote voordeel is de schaalbaarheid van de Huawei accu’s. Het begint bij 5 kilowatt opslag en gaat tot 30 kilowatt. Later nog meer accu’s erbij kopen en installeren is eenvoudig.

Growatt. Net als de accu’s van Huawei zijn deze accu’s schaalbaar, dus uitbreiden is altijd mogelijk. De capaciteit van één accu begint bij 7,6 kilowatt en gaat tot 25,6 kilowatt. De batterijen hebben 6000 laadcycli, dus kunnen 6000 keer ontladen worden. Twee keer half ontladen telt hierbij als één volle ontlading. De garantie van de accu’s is 10 jaar.

Solar edge. Voor Solar edge kiezen we als er al een omvormer van Solar edge in huis aanwezig is. Zij werken met een energy bank van 4,6 of 10 kilowatt. Voor een nieuwe installatie inclusief zonnepanelen, kiezen we niet snel voor Solar edge, omdat dit merk minder schaalbaar is.

Meer weten over de voordelen van een bepaald merk? Of weten welk merk het beste past in jouw situatie?

Stel ons al jouw vragen over de thuisbatterij

Prijzen van thuisbatterijen

Natuurlijk is de prijs van een thuis accu van belang als je deze wilt kopen. De prijs per kWh opslagvermogen van een batterij ligt tussen de €650,- en €1300,-, maar gemiddeld genomen is het €1000,- per kWh opslagvermogen. Dit is vooral afhankelijk van het merk. Wil je meer weten over de prijs van een thuisbatterij voor jouw huis? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

 

Is er subsidie op thuisbatterijen?

Op dit moment is er geen subsidie vanuit de overheid op thuisbatterijen. Het is denkbaar dat deze in de toekomst wel zal komen. Een thuisbatterij is bijvoorbeeld een mooie manier om het stroomnet te ontlasten. Het stroomnet is er namelijk niet op gemaakt om zowel stroom te leveren als te ontvangen. Daardoor ontstaan steeds vaker haperingen, bijvoorbeeld als er op zonnige dagen ‘teveel’ stroom wordt terug geleverd aan het energienet. Thuis accu’s vormen een mooie oplossing voor dit probleem.

 

Een persoonlijk advies voor jouw thuisbatterij

Wil jij graag een thuisbatterij voor je zonnepanelen? We helpen je graag! Er zijn verschillende scenario’s denkbaar bij het plaatsen van een thuis accu.

1. Je hebt al zonnepanelen op je dak. We kijken dan naar de leeftijd en het merk van de aanwezige omvormer. Op sommige omvormers kan geen batterij worden aangesloten. We plaatsen dan een extra omvormer tussen de aanwezige omvormer en de thuisbatterij. Deze zet de netenergie om in laadenergie die je kan opslaan in de accu.
Is de aanwezige omvormer wel geschikt voor het aansluiten van een batterij? Dan is het simpelweg een kwestie van plaatsen en aansluiten.

2. Je hebt nog geen zonnepanelen op je dak. In dat geval maken we een advies op maat voor zowel het plaatsen van zonnepanelen, een omvormer én een bijpassende thuisbatterij.

Onze adviseurs komen graag bij je langs om jou van het beste advies te voorzien. Plan vrijblijvend je afspraak in of stel ons eerst al jouw vragen! We zorgen er met plezier voor dat straks jouw energie vanzelf wordt opgewekt én wordt opgeslagen!

Neem contact met ons op!