Zonnepanelen op schuin dak: dit wil je weten
Zonnepanelen installeren op een schuin dak: op het merendeel van de daken is dit geen enkel probleem. Hoe worden de zonnepanelen bevestigd? En hoeveel rendement leveren de zonnepanelen op jouw dak op? We duiken er op deze pagina dieper in en vertellen alles over zonnepanelen op een schuin dak.
De ligging van zonnepanelen op een schuin dak
Is mijn schuine dak geschikt voor zonnepanelen? Het is een vraag die geregeld bij ons binnenkomt. In de meeste gevallen is ons antwoord ‘ja’! Afhankelijk van de oriëntatie van het dak is er wel verschil in rendement. Zo leveren zonnepanelen op het zuiden, het hoogste rendement. Dit maakt de terugverdientijd korter.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een schuin dak
Wat is jouw vraag over zonnepanelen op een schuin dak? We beantwoorden de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op!
1. Hoe schuin mag een dak zijn voor zonnepanelen?
Heel steile daken die niet op het zuiden zijn gericht, zijn minder geschikt. In Nederland is voor een dak op het zuiden de ideale hellingshoek 35° tot 37°. Voor daken met andere oriëntaties geldt weer een andere hellingshoek. Heeft jouw dak een afwijkende hellingshoek of andere uitdaging? We kijken graag met je mee tijdens een vrijblijvend advies.
Lees meer over de beste ligging en oriëntatie van zonnepanelen.
2. Hoeveel kosten zonnepanelen op een schuin dak?
De kosten voor jouw zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk allereerst aan het aantal zonnepanelen. Ook zijn er verschillende soorten omvormers die ieder hun eigen kostenplaatje hebben. En dan zijn er nog jouw wensen. Want wil je je dak zo vol mogelijk leggen, wil je precies genoeg opwekken voor jouw energieverbruik of heb je een andere wens? Samen met onze adviseur bespreek je jouw wensen. Aan de hand hiervan ontvang je een vrijblijvende offerte. Ook kan je direct een vrijblijvende offerte aanvragen op onze website.
3. Er valt schaduw op een deel van mijn dak
Ligt jouw schuine dak een deel van de dag in de schaduw? Als alle panelen in serie zijn geschakeld, dan zorgt schaduw voor een vermindering van de opbrengst. Maar er zijn verschillende manieren om dit te ondervangen. Je kan er natuurlijk voor kiezen op die plek geen zonnepanelen te leggen, maar dat is niet altijd de slimste optie. Door de zonnepanelen onafhankelijk (parallel) van elkaar te schakelen, maximaliseer je namelijk de opbrengst van jouw panelen. Lees meer over het serie of parallel schakelen van zonnepanelen.
4. Zonnepanelen leggen op een plat dak of een schuin dak?
Je hebt de beschikking over zowel een plat als een schuin dak. Op welk dak kan je dan het beste de zonnepanelen leggen? Dit is afhankelijk van de oriëntatie van het schuine dak. Is dit een dak op het zuiden? Dan is dat waarschijnlijk de slimste keuze. Op een plat dak passen namelijk minder panelen, omdat ze vanwege hun schaduw niet strak tegen elkaar aan kunnen. Op een plat dak kies je zelf de hellingshoek en de oriëntatie, wat ook weer een voordeel kan zijn. Onze adviseur komt graag langs om een passend advies te geven voor jouw situatie.
5. Zonnepanelen op zowel een schuin dak als een plat dak?
Daarnaast is het mogelijk om op meerdere daken zonnepanelen te leggen. Met de juiste omvormers maximaliseer jij het rendement van jouw zonnepanelen! Omdat elke situatie uniek is, geven we graag een advies op maat hoe je jouw optimale rendement behaalt.
Lees alles over het leggen van zonnepanelen op een schuin én plat dak (link naar pagina zonnepanelen op plat dak).
6. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn schuine dak?
Er is niet één standaard formaat zonnepaneel. Sommige leveranciers maken de panelen groter dan andere fabrikanten. Er valt dus niet altijd vooraf te zeggen hoeveel panelen er op een dak passen.
Enkele zaken om rekening mee te houden zijn: de zonnepanelen moeten 20 centimeter van de dakrand afliggen. Ook is het niet altijd mogelijk de panelen tot aan de nok te leggen. Als de nok in cement ligt, kunnen de eerste twee rijen dakpannen niet worden gebruikt. Is er geen cement, dan kan de nok losgemaakt worden, zodat er wel panelen geplaatst kunnen worden. Meestal wordt er alsnog voor gekozen de bovenste twee rijen dakpannen vrij te laten.
7. Is er subsidie mogelijk voor de zonnepanelen op mijn schuine dak?
Ja, zowel voor particulieren als bedrijven zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. Er zijn landelijke subsidies en regelingen, maar ook lokaal zijn er vaak mogelijkheden.
Een schuin dak met dakpannen
Dakpannen op het schuine dak? Dan maken onze monteurs gebruik van zogenaamde dakhaken. Aan deze haken worden rails bevestigd, waarop vervolgens de zonnepanelen komen. Precies weten hoe wij te werk gaan tijdens de montage? We vertellen er graag meer over!
Zonnepanelen op een schuin bitumen dak
Niet op elk schuin dak liggen dakpannen. Zo zijn er woningen met bijvoorbeeld een bitumen dak. Kan je hier zonnepanelen op installeren? Zeker! Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Wat we gaan doen is afhankelijk van de houtdikte onder het dak. We kijken graag samen met jou naar de ideale installatie voor jouw dak!
Zonnepanelen liggend of staand op jouw dak
Als je je inleest over zonnepanelen op een schuin dak, kom je ook de termen landscape en portrait tegen. Dit gaat over de ligging van de panelen. Worden de panelen met de lange kant naar beneden geplaatst (ook wel ‘liggend’ genoemd), dan spreken we over landscape.
Bij het staand plaatsen van de zonnepanelen spreken we van portrait. Het is afhankelijk van jouw dak en wensen op welke manier we de panelen installeren. Voor een rustiger beeld adviseren we alle panelen op dezelfde manier te plaatsen.
Een legplan op maat voor jouw schuine dak
Energievanzelf neemt jou al het werk rondom je zonnepanelen uit handen. Daar hoort onder meer ons legplan bij. We maken een plan wat helemaal aansluit bij jullie wensen. Natuurlijk kijken we naar de manier waarop het meeste rendement wordt behaald. Ook berekenen we de verwachte opbrengst en terugverdientijd. Zo heb je alle cijfers in één overzichtelijk schema.
Enthousiast geworden om zonnepanelen op jouw schuine dak te plaatsen? Het team van Energievanzelf geeft ‘ontzorgen’ een nieuwe betekenis. Wij zorgen er namelijk voor dat je zelf vrijwel niets hoeft te regelen. Wel de lusten, maar niet de lasten? Met onze zonnepanelen wordt jouw energie straks als vanzelf opgewekt! Dat maakt Energie vanzelf.