Micro-omvormers voor jouw zonnepanelen: nét wat slimmer

De kogel is door de kerk: er gaan zonnepanelen komen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over fluctuatie op de energiemarkt! Maar om te profiteren van het hoogste rendement, wil je eigenlijk op verschillende daken zonnepanelen. Of de zonnepanelen komen wel op hetzelfde dak, maar met verschillende oriëntaties. Of een heel ander probleem: er is in huis eigenlijk geen ruimte voor een omvormer. Allemaal situaties met dezelfde oplossing: micro-omvormers! Een nét wat slimmere aanpak, om volledig zorgeloos te kunnen omgaan met energie.

Wat micro-omvormers precies zijn, hoe ze werken en in welke situatie je het beste kiest voor micro-omvormers, lees je hier.

Offerte aanvragen

Hoe werken micro-omvormers?

Omvormers voor zonnepanelen zorgen ervoor dat de opgewekte stroom omgezet wordt in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Een micro-omvormer is, simpel gezegd, een kleine omvormer. Hij zet de opgewekte zonnestroom (gelijkspanning genoemd) direct om in wisselstroom.

Een micro-omvormer wordt achter elk paneel geplaatst of er wordt gewerkt met één micro-omvormer per twee panelen. Dat betekent dat de zonnepanelen parallel geschakeld worden, onafhankelijk van elkaar. Meer weten over parallel schakelen? Lees over serie en parallel schakelen van zonnepanelen.

De voordelen van micro-omvormers

  

Het grote voordeel van micro-omvormers? De opbrengst per paneel ligt hoger dan met serie geschakelde zonnepanelen. Zo ben je dus nét wat slimmer en ga je nog zorgelozer om met energie.

Ook fijn is dat je de opbrengst per zonnepaneel kan monitoren. Bij alle zonnepanelen die wij installeren hoort een app. Op de app zie je precies hoeveel stroom elk paneel opwekt. Is er een paneel kapot? Dankzij de monitoring kom je hier direct achter en weet je precies om welk paneel het gaat. Ook een vies paneel valt snel op, zodat je actie kan ondernemen en de opbrengst zo hoog mogelijk houdt. Altijd profiteren van het hoogste rendement, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen dus. Hoe fijn is dat?

Met micro-omvormers ben je geen ruimte kwijt bent aan een centrale omvormer. Als de ruimte beperkt is, of de zonnepanelen liggen in de schuur, maar daar is geen ruimte voor een omvormer, zijn micro-omvormers een fijne oplossing. Het systeem wordt direct op de meterkast aangesloten.

Makkelijk uitbreiden naar meer zonnepanelen

  

Ben je van plan om in de toekomst meer zonnepanelen te nemen? Een voordeel van micro-omvormers is dat je gemakkelijk kan uitbreiden. Er kunnen simpelweg extra panelen worden geplaatst inclusief micro-omvormers. Hier is geen ingewikkelde montage voor nodig, waar dat bij serie geschakelde zonnepanelen lastiger is. Dat maakt het werken met micro-omvormers heel schaalbaar.

Het verschil tussen micro-omvormers en optimizers

Zonnepanelen parallel schakelen kan met zowel micro-omvormers als met optimizers. Beide zorgen ervoor dat een minder presterend paneel niet de opbrengst van de andere panelen naar beneden haalt. Bij schaduwval op bepaalde panelen bijvoorbeeld, zijn zowel optimizers als micro-omvormers een goede optie.

Wat het verschil is? Bij micro-omvormers is er geen centrale grote omvormer meer nodig. De zonnestroom wordt in de micro-omvormer direct omgezet in wisselstroom. Optimizers worden ook per paneel geïnstalleerd, maar zetten de zonnestroom nog niet om. Bij optimizers wordt de opgewekte zonnestroom naar een centrale omvormer geleid, waar het wordt omgezet in bruikbare wisselstroom.

Kies je voor optimizers, dan moet je zowel een centrale omvormer als de optimizers aanschaffen. Optimizers zijn in aanschaf iets goedkoper dan micro-omvormers. Maar de centrale omvormer die ook nodig is bij optimizers, is weer een grotere investering. Als het om niet heel veel panelen gaat, zijn micro-omvormers daardoor vaak goedkoper.

Uiteraard denkt onze adviseur mee over de best passende oplossing voor jouw situatie. We adviseren altijd over welke installatie voor jou het meest rendabel is en hoe je – door nét wat slimmer te zijn – altijd maximaal profiteert van gratis opgewekte energie.

Anne & Mark

“Wij, een druk werkend stel, zijn ontzettend blij met de WattYours batterij. Onze energierekening is met bijna 30% gedaald dankzij slim energiegebruik. De batterij heeft ook tijdens stroomuitval betrouwbare stroom geleverd, wat geruststellend is. De handige WattYours App helpt ons om ons verbruik te volgen en te beheren. Voor kostenbesparing en gemak bevelen we WattYours zeker aan.”

30%

besparing op energierekeningen

25%

Vermindering in 
CO2 uitstoot

€300,-

Binnen een jaar bespaard

Eengezins huishouden
Huur appartement

Waarom kiezen voor een micro-omvormer in plaats van een gewone omvormer?

In de meeste gevallen is de aanschaf van meerdere micro-omvormers duurder dan het aanschaffen van een grote centrale omvormer. Daar staat tegenover dat micro-omvormers zorgen voor een hoger rendement per paneel. Is er op jouw dak veel schaduwval? Of hebben de panelen verschillende liggingen, waardoor de sterkte van het zonlicht per paneel verschilt? Dan levert het werken met micro-omvormers meer opbrengst op en is dit op termijn dus een betere investering.

Onze adviseur geeft jou uitgebreid advies en berekent met welke installatie jij onderaan de streep van het hoogste rendement profiteert. Al het regel- en denkwerk nemen wij van jou uit handen, zodat jij hier geen tot nauwelijks moeite aan kwijt bent. Het gaat allemaal vanzelf.

De nadelen van micro-omvormers

 

Zitten er ook nadelen aan micro-omvormers? Ja, die zijn er ook. Zo liggen de micro-omvormers direct onder het paneel, waardoor ze moeilijker bereikbaar zijn. Is er één kapot, dan moet de monteur waarschijnlijk het dak op om het defect te verhelpen.

De micro-omvormer zorgt voor meer opwarming van het zonnepaneel. Omdat de omvormer zelf warmte afgeeft, warmt het paneel meer op dan zonder omvormer onder het paneel. Deze opwarming kan de opbrengst verminderen. Daarnaast is er meer bekabeling nodig voor micro-omvormers ten opzichte van serie geschakelde zonnepanelen. Ook dit veroorzaakt verlies van opgewekte stroom. Ondanks deze verminderde opbrengst, blijft het rendement met micro-omvormers bij schaduw of verschillende oriëntaties hoger dan bij serie geschakelde zonnepanelen.

Micro-omvormers van APsystems

 

Onze micro-omvormers zijn van het merk APsystems. Deze micro-omvormers zijn van hoge kwaliteit, hebben een lange levensduur en bieden jou als gebruiker een hoge flexibiliteit.

Met de micro-omvormers van APsystems hebben elke twee panelen een eigen omvormer. Niet alleen met schaduw, maar ook met panelen die verschillende oriëntaties hebben, werken de micro-omvormers van APsystems perfect.

APsystems is ook een slimme keuze als je op meerdere gebouwen zonnepanelen gaat leggen.

De aanschaf van twee of meer grote omvormers is vaak duurder dan het werken met deze micro-omvormers. Daarnaast is de communicatie draadloos tot op 50 meter.

APsystems geeft een garantie van maar liefst 20 jaar, waar veel andere merken kiezen voor 10 jaar. De micro-omvormers zijn iets duurder in de aanschaf, maar dankzij hun langere levensduur zijn ze deze investering zeker waard.

verkoopadviseur-scaled

Een advies op maat voor jouw micro-omvormers

Twijfel je of micro-omvormers de slimste keuze zijn voor jouw zonnepanelen? Of wil je weten hoe het precies zit met de aansluiting? Onze adviseurs weten precies wat het beste past in jouw situatie en hoe jij profiteert van het hoogste rendement.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan! We denken met je mee en geven een advies op maat. Ook beantwoorden we al je vragen over het aansluiten van jouw zonnepanelen en (micro-)omvormers én nemen we de gehele installatie uit handen. Jij hoeft niks tot nauwelijks iets te doen; je profiteert als vanzelf van gratis opgewekte energie.