Eén van de meest voorkomende vragen die bij ons binnenkomt is: “Hoe geschikt is mijn dak voor zonnepanelen?” Goed nieuws! Verre weg de meeste woningen zijn geschikt voor zonnepanelen. Hiervoor is de ligging en de hellingshoek van de zonnepanelen wel cruciaal. 

Zonnepanelen op het westen

Met zonnepanelen op het westen pak je zeker in de zomer de lange avondzon mee! Dit zorgt voor een mooi beeld via de monitoring app. Met zonnepanelen op het westen hebben de panelen procentueel gezien veel directe inschijning.

Zonnepanelen op het noorden

Kunnen zonnepanelen ook op het noorden? Ook panelen op het noorden kunnen interessant zijn. Wel is de hellingshoek van de zonnepanelen in dat geval belangrijk. Bij een niet al te steil dak met bijvoorbeeld een hellingshoek van 35% krijgen de zonnepanelen op het noorden toch nog een directe instraling van 68%.

Zonnepanelen op het oosten

Zonnepanelen op het oosten hebben tot begin van het middaguur directe instraling. Dit zorgt voor goed rendement. Ondanks dat de panelen later op de middag geen direct zonlicht meer hebben, blijven ze nog wel energie opwekken. Daarbij is het in de ochtend vaak koel, wat leidt tot een hoger rendement ten opzichte van energieopwekking bij een warme omgevingstemperatuur

Zonnepanelen op het zuiden

Bij een zuid-opstelling staan alle zonnepanelen gericht op het zuiden. Dit zorgt voor een optimale opbrengst met een minimaal aantal panelen. Het rendement is heel hoog, met name tegen het einde van de ochtend tot halverwege de middag.

Deskundig advies nodig?

Wil je meer weten over de juiste ligging van je zonnepanelen? Bij Energievanzelf geven we je graag een persoonlijk advies. Dit doen we omdat alle daken een eigen aanpak nodig hebben. We maken een vrijblijvend adviesgesprek met je, om vanuit daar één of meer opties uit te werken. Voordat je energievanzelf binnenkomt, willen wij dat het geen daaraan vooraf ook vanzelf gaat. Dit maakt Energievanzelf.nl.

Advies vragen