Wat is de beste ligging voor mijn zonnepanelen? Hebben zonnepanelen op het noorden wel genoeg rendement? Het zijn vragen die geregeld bij ons binnenkomen. En dat snappen we! Gelukkig zijn verreweg de meeste woningen geschikt voor zonnepanelen. Hiervoor zijn de ligging en de hellingshoek van de zonnepanelen wel cruciaal. Ook hoe we de panelen schakelen, hangt af van de ligging van de panelen. Op deze pagina leggen we uit welke mogelijkheden jouw dak biedt, wat het begrip ‘vrijheidsgraden’ precies inhoudt en nog veel meer!

Ligging van de zonnepanelen op jouw dak

De zon komt natuurlijk op in het oosten en gaat onder in het westen. Is jouw dak op het zuiden gericht, dan heb je het meeste directe zonlicht op je dak. Daarom denken veel mensen dat alleen zonnepanelen op het zuiden rendabel zijn. Maar ook als je geen dak hebt op het zuiden, zijn er mogelijkheden. Zelfs voor een dak op het noorden zijn er rendabele manieren om zonnepanelen te leggen.

Zonnepanelen op het westen

Met zonnepanelen op het westen hebben de panelen procentueel gezien veel directe inschijning. Gunstig voor het rendement dus! Daarnaast pak je in de zomer de lange avondzon mee. Dit zorgt voor een mooi beeld via de monitoring app. Op de monitoring app heb je op elk moment van de dag inzicht in de opbrengst van jouw zonnepanelen. Weten hoeveel opbrengst je kan verwachten met jouw dak op het westen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Zonnepanelen op het noorden

Leveren zonnepanelen op het noorden rendement op? Ja, ook op het noorden kan je rendement behalen met je panelen. Wel is de hellingshoek van de zonnepanelen in dat geval belangrijk. Bij een niet al te steil dak met bijvoorbeeld een hellingshoek van 35% krijgen de zonnepanelen op het noorden toch nog een directe instraling van 68%. We komen met plezier bekijken welke mogelijkheden jouw dak op het noorden biedt. En misschien is er wel een schuur met een geschikt dak voor panelen?

Zonnepanelen op het oosten

Zonnepanelen op het oosten hebben tot het begin van de middag directe instraling. Dit zorgt voor een goed rendement. Ondanks dat de panelen later op de middag geen direct zonlicht meer hebben, blijven ze nog wel energie opwekken. Daarbij is het in de ochtend vaak koel, wat leidt tot een hoger rendement ten opzichte van energieopwekking bij een warme omgevingstemperatuur. Een dak op het oosten is dus zeker geen reden om zonnepanelen af te schrijven!

Zonnepanelen op het zuiden

Bij een zuid-opstelling staan alle zonnepanelen gericht op het zuiden. Dit zorgt voor een optimale opbrengst met een minimaal aantal panelen. Het rendement is heel hoog, met name tegen het einde van de ochtend tot halverwege de middag. Ongeacht de hellingshoek van jouw dak, zijn zonnepanelen op het zuiden altijd interessant!

Vrijheidsgraden bij het leggen van zonnepanelen

Bij de oriëntatie van zonnepanelen spelen de twee vrijheidsgraden een belangrijke rol. Dit zijn het azimut (A) en de zenitafstand (n) of hellingshoek van het dak. De azimut is de kompasrichting en wordt weergegeven in graden. Een zonnepaneel op het noorden heeft een azimut van 0°. Met een azimut van 90° is het paneel op het westen gericht, met 180° op het zuiden en met 270° op het oosten.

Dan is er nog de zenitafstand (n) ofwel de hellingshoek. Ook deze wordt uitgedrukt in graden, waarbij 0° staat voor een horizontaal (liggend) paneel. Een verticaal paneel heeft een zenitafstand van 90°.

In Nederland is voor een dak op het zuiden de ideale hellingshoek 35° tot 37°. Heb je een schuin dak, dan heb je qua hellingshoek minder keuze dan bij een plat dak. Bij een plat doek bepaal je zelf de hellingshoek, wat natuurlijk gunstig is. Wel heeft elk paneel een schaduwvlak, waardoor je op een plat dak minder panelen kan plaatsen dan op een schuin dak.

Tot slot: de oriëntatie van zonnepanelen en schaduw!

Als laatste een punt wat zeker niet vergeten mag worden. Want hoeveel schaduw valt er eigenlijk op jouw dak? Natuurlijk is een dak zonder schaduw het meest wenselijk. Valt er een deel van de dag schaduw op de panelen, dan is het parallel schakelen van de panelen het slimst. De panelen in de schaduw beïnvloeden dan namelijk niet het rendement van de panelen die wel zonlicht krijgen. Maar ook op dit punt denken we natuurlijk met je mee!

Alles duidelijk met een legplan op maat

Voordat we zonnepanelen op jouw dak gaan leggen, maken we een professioneel legplan.

In het legplan worden alle belangrijke zaken meegenomen. Niet alleen de oriëntatie van de zonnepanelen, maar ook wat de schaduwvlakken zijn, het type dak en bijvoorbeeld de meest geschikte omvormer. Onze adviseur weet precies op welke manier jouw zonnepanelen het meest rendabel zijn. Maar we kijken natuurlijk ook wat de mooiste uitstraling heeft! Dankzij het legplan weet je vooraf precies waar je aan toe bent.

Deskundig advies over de ligging van jouw zonnepanelen

Wil je meer weten over de juiste ligging van jouw toekomstige zonnepanelen? Bij Energievanzelf geven we advies op maat en maken vervolgens het legplan. Dit doen we omdat alle daken een eigen aanpak nodig hebben. We hebben eerst een vrijblijvend adviesgesprek, om vanuit daar één of meer opties uit te werken. Voordat je energievanzelf binnenkomt, willen wij dat ook het proces daar naartoe vanzelf gaat. Dit maakt Energievanzelf.nl.

Meer weten over de beste oriëntatie van zonnepanelen op jouw dak?

Vraag een vrijblijvend advies aan!