Omvormers zetten de gelijkspanning die de zonnepanelen opwekken om naar wisselstroom. Wisselstroom wordt gebruikt in ons stroomnet en door alle elektrische apparaten. Er zijn verschillende typen omvormer(s), met elk hun eigen voordelen. Lees hier over de verschillende soorten omvormers voor een zonnestroominstallatie en welke merken wij verkopen.

Huawei omvormer

Omvormers voor zowel serieschakeling als parallelschakeling

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren met elkaar worden geschakeld. Hoe dit precies werkt lees je op de pagina zonnepanelen serie of parallel schakelen (pagina volgt binnenkort). In het kort komt het erop neer dat bij een serieschakeling de zonnepanelen allemaal aan elkaar geschakeld zijn. Als er één paneel minder opbrengst heeft doordat het in de schaduw ligt, beïnvloedt dit ook de opbrengst van de andere panelen.

Bij parallelle schakeling is elk paneel apart aan de hoofdkabel gekoppeld, dus wordt de volle opbrengst van elk paneel gerealiseerd. Voor parallelschakeling worden optimizers of micro-omvormers gebruikt. Een omvormer met parallelle schakeling is wel duurder. Voor een dak dat onder een goede hoek volledig in de zon ligt, is daarom serieschakeling de slimste keuze.

Mogelijke soorten omvormers

Eerst een korte samenvatting van de mogelijkheden van onze omvormers.

  • Serieschakeling. Dak zonder schaduw en vol in de zon? Dan is de serieschakeling een slimme keuze. Merk: Growatt en Huawei.
  • Parallelschakeling. Per paneel wordt er een optimizer geïnstalleerd, de omvorming naar wisselstroom vindt plaats in een centrale omvormer. Veelgebruikt bij gedeeltelijke schaduw op het dak. Merken: Huawei en SolarEdge.
  • Microomvormers. Er is geen centrale omvormer nodig, want per paneel wordt er een micro-omvormer geplaatst. Geen extra omvormer nodig in huis. Micro-omvormers zijn heel schaalbaar en bieden flexibiliteit. Goede oplossing bij schaduw op het huis. Merk: APsystems.

Voor elke situatie een passende omvormer

Bij Energievanzelf werken we met verschillende merken. Daardoor hebben we veel soorten omvormers en is er altijd één die bij jouw situatie past. Gaan we zonnepanelen op jouw dak leggen, dan geven onze adviseurs eerst een advies op maat. Afhankelijk van de mogelijkheden van jouw dak, zullen we je een bepaald type zonnepaneel en omvormer adviseren.

We werken hierbij voornamelijk met hybride omvormers. De hybride omvormers zijn accu-ready. Dat betekent dat je ze kan gebruiken voor het aansluiten op een (toekomstige) accu-opslag. Zeker met de salderingsregeling die wordt afgebouwd is het slim om klaar te zijn voor accu-opslag en je opgewekte energie zelf te benutten. We vertellen je graag meer over de merken waar wij mee werken.

Een omvormer van Huawei

Huawei is een heel flexibel systeem, een echt manusje van alles. Daarom gebruiken we deze omvormers veel. De omvormers van Huawei zijn allemaal accu-ready. Je kan met een Huawei omvormer kiezen van welke panelen je de opbrengst wil zien, wat handig is bij panelen met schaduw. De omvormers van Huawei zijn zowel voor serieschakeling als voor parallelschakeling geschikt.

Huawei is een grote speler op de markt voor bedrijven. Bij Energievanzelf kiezen we voor bedrijven in principe voor een Huawei omvormer, omdat deze omvormers veel mogelijkheden bieden. Er is meer mogelijk dan mensen vaak verwachten. De panelen zijn bijvoorbeeld op vraag en aanbod af te stemmen.

De serie geschakelde omvormer van Growatt

Growatt heeft veel overeenkomsten met Huawei en is een betrouwbaar merk. Ze gaan mee met de nieuwe ontwikkelingen en komen nu met hybride omvormers op de markt. Ook zijn er van Growatt al goede accu’s beschikbaar. Dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding passen we deze omvormers veel toe bij zonnepaneleninstallaties zonder schaduw. De omvormers van Growatt werken namelijk met serieschakeling.

Micro-omvormers van APsystems

De omvormers van APsystems zijn parallel geschakeld. Onder elke twee panelen ligt een eigen omvormer. Je bent daardoor heel flexibel als je op meerdere gebouwen rondom je huis panelen legt. Het aantal zonnepanelen is gemakkelijk uit te breiden. Ook werkt APsystems handig met verschillende oriëntaties, dus de panelen allemaal verschillende kanten op liggen.

 

Ben je van plan om op meerdere gebouwen zonnepanelen te leggen, dan is APsystems een slimme keuze. Het investeren in twee of meer grote omvormers is duurder dan het werken met deze micro-omvormers. Daarnaast is de communicatie draadloos tot op 50 meter.

APsystems geeft 20 jaar garantie op hun omvormers, waar veel andere merken een garantie van 10 jaar geven. Ze zijn iets duurder qua aanschaf, maar zijn dankzij hun langere levensduur deze investering zeker waard.

Parallelschakeling met de omvormer van SolarEdge

SolarEdge werkt met parallelschakeling met optimizers. Onder elk paneel zit een optimizer die ervoor zorgt dat elk paneel individueel geschakeld is. De daadwerkelijke omzetting naar wisselstroom vindt plaats in een centrale unit die in huis of in de garage staat.

 

SolarEdge heeft een stukje autoriteit in de markt, ze zijn één van de wereldleiders in omvormers. Ook bij SolarEdge kan je de opbrengst van de panelen individueel uitlezen. Daarnaast staan ze bekend om hun goede ondersteuning.

SolarEdge is daarnaast een goede een oplossing voor de zakelijke markt bij een schaduwrijke omgeving. Per 2 zonnepanelen kan je een kostenefficiënte oplossing realiseren.

Deskundig advies nodig?

Wil je meer weten over onze omvormers? Bij Energievanzelf geven we je graag een persoonlijk advies. Dit doen we omdat alle daken een eigen aanpak nodig hebben. We maken graag een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek, om vanuit daar één of meer opties uit te werken. Voordat je Energievanzelf binnenkomt, willen wij dat ook de weg daarnaartoe vanzelf gaat. Dit maakt Energievanzelf.

Advies vragen

Onze erkende partners en merken