Omvormers zetten de gelijkspanning van de zonnepanelen om naar wisselstroom, wat gebruikt wordt in ons stroomnet en door alle elektrische apparaten. Er zijn verschillende typen omvormer(s), lees hier wat de verschillende soorten omvormers voor een zonnestroominstallatie zijn. 

Huawei omvormer

Serieschakeling zonnepanelen 

Een omvormer met serieschakeling kan bij zowel zonnepanelen op een plat dak als zonnepanelen op een schuindak zonder schaduw. De Growatt-omvormer die Energievanzelf hiervoor installeert, heeft 2 MPPT-poorten. Dit betekent dat oost-west geplaatste zonnepanelen de beide windrichtingen apart worden aangesloten. Ook met zonnepanelen op een dakkapel kan het tweede veld zonnepanelen apart als string worden geïnstalleerd.

Parallelschakeling met optimizers

Om zonnepanelen onafhankelijk te schakelen worden optimizers gebruikt. Deze worden per paneel geïnstalleerd. Als klant heb je met optimizers inzicht in de prestatie per zonnepaneel. Parallelschakeling wordt veel gebruikt bij gedeeltelijke schaduw op een dak. De omvormers van SolarEdge en Huawei lenen zich goed voor parallelschakeling.

Hybride omvormer met accu -aansluiting

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Dat betekent dat je de opgewekte zonne-energie niet mag wegstrepen tegen energieverbruik ’s avonds en in de nacht. Omdat de levensduur van een omvormer ongeveer 15 jaar is, werkt Energievanzelf naar hybride omvormers toe.

Met een hybride omvormer zoals de modellen van Huawei kan je voor wel zowel een parallelschakeling met optimizers kiezen als voor een serie geschakelde zonnestroominstallatie. De batterij interface van de Huawei hybride omvormer is ‘plug-in play’. De Growatt-omvormer heeft ook een batterij interface, waaraan gemakkelijk de energieopslag kan worden gekoppeld.

Micro-omvormers

Micro omvormers bieden flexibiliteit. Later kunnen er gemakkelijk panelen worden bijgeplaatst en als gebruiker heb je zelf inzicht in de prestaties per paneel. Micro omvormers vervangen de centrale omvormer in huis, dus bij beperkte ruimte binnenshuis of schaduw op het dak zijn micro omvormers een goede oplossing. De garantie op micro omvormers is 20 jaar en de levensduurverwachting 25 jaar.

Deskundig advies nodig?

Wil je meer weten over onze omvormers? Bij Energievanzelf geven we je graag een persoonlijk advies. Dit doen we omdat alle daken een eigen aanpak nodig hebben. We maken een vrijblijvend adviesgesprek met je, om vanuit daar één of meer opties uit te werken. Voordat je energievanzelf binnenkomt, willen wij dat het geen daaraan vooraf ook vanzelf gaat. Dit maakt Energievanzelf.nl.

Advies vragen

Onze erkende partners en merken