Zonnepanelen op plat dak: het hoogste rendement door nét wat slimmer te zijn

Kunnen er zonnepanelen op mijn platte dak? Meestal wel! Vaak hebben zonnepanelen op een plat dak juist een heel goed rendement. Dat komt doordat je zowel de ligging als hellingshoek zelf bepaalt op een plat dak. Het gevolg: een korte terugverdientijd.

Maar wist je dat je door nét wat slimmer te zijn profiteert van een nog hoger rendement? Energievanzelf voorziet jou van strategisch advies en denkt met jou mee over hoe je innovatieve oplossingen het meest efficiënt inzet. 

Geef al het denk- en regelwerk uit handen, krijg eerlijk en doordacht advies en maak je geen zorgen meer over de fluctuatie op de energiemarkt!

Offerte aanvragen

De beste ligging van zonnepanelen op jouw platte dak: ontvang eerlijk advies

De beste ligging van de zonnepanelen is voor iedere situatie anders. Onze adviseur kijkt mee naar de beste optie voor jouw dak. Hij vertelt jou op welke manier jij van het hoogste rendement profiteert. En hoe jij altijd zorgeloos gebruikmaakt van gratis opgewekte energie, zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen.

Om een grof beeld te schetsen: zonnepanelen op het zuiden vangen bijvoorbeeld over het algemeen de meeste zon. En in veel gevallen is dit de slimste optie. Maar bij laagstaande zon, is er achter elk paneel wel een deel schaduw.

Bij zonnepanelen met een oost-west ligging heb je daarentegen over het algemeen veel minder last van deze schaduwvorming. Daardoor hebben panelen met oost-west ligging het grootste rendement per vierkante meter.

Het bepalen van de juiste hellingshoek voor jouw zonnepanelen

  

Ook over de beste hellingshoek voor jouw zonnepanelen ontvang je eerlijk advies van een adviseur.

De ideale hellingshoek bij zonnepanelen op het zuiden is over het algemeen 35 graden. Maar als je zonnepanelen niet plat op het dak legt, is er schaduwvorming achter het paneel. Als je de hellingshoek iets kleiner maakt, is deze schaduw kleiner. Daardoor passen er weer meer panelen op het dak.

De afweging is dus: ga je voor minder panelen met exact de juiste hellingshoek, of ga je voor meer panelen met enkele percentages rendementsverlies? Natuurlijk hangt dit ook af van de exacte afmetingen van je dak. Elk dak is hierbij maatwerk.

Ook hangt de ideale hellingshoek af van de oriëntatie van de zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden hebben een andere optimale hellingshoek dan panelen op oost-west bijvoorbeeld.

Ballast bij zonnepanelen op een plat dak: om nog zorgelozer te genieten van je stroom

  

Om nóg zorgelozer te kunnen genieten van jouw opgewekte stroom, werken we met ballast. Dit zorgt ervoor dat de panelen niet los kunnen komen door de wind (die op een plat dak eenvoudig onder de panelen doorwaait). 

Des te groter de hellingshoek (dus hoe steiler de zonnepanelen staan), des te zwaarder de ballast moet zijn. Bij het plaatsen van zonnepanelen houden we hier altijd rekening mee. Na onze installatie hoef je dus niet bang te zijn voor rondvliegende panelen!

Landscape of portrait zonnepanelen plaatsen: de slimste aanpak voor jou

Waar onze adviseur ook over meedenkt, is in welke legrichting je jouw zonnepanelen het best kunt plaatsen. Er zijn twee manieren om zonnepanelen te plaatsen: staand (ook wel portrait genoemd) of liggend (ook wel landscape genoemd). Er zijn verschillende overwegingen die hierbij een rol spelen:

  • Liggende zonnepanelen vallen minder op;
  • Soms komt het qua oppervlakte het beste uit om panelen juist staand of liggend te plaatsen;
  • Staande zonnepanelen hebben meer schaduw achter zich en er is meer ballast nodig om te zorgen dat de panelen niet verschuiven.

In de meeste gevallen zijn liggende panelen de slimste optie, maar er bestaan natuurlijk uitzonderingen. Onze adviseur doet de berekeningen; alles wordt voor je geregeld!

Anne & Mark

“Wij, een druk werkend stel, zijn ontzettend blij met de WattYours batterij. Onze energierekening is met bijna 30% gedaald dankzij slim energiegebruik. De batterij heeft ook tijdens stroomuitval betrouwbare stroom geleverd, wat geruststellend is. De handige WattYours App helpt ons om ons verbruik te volgen en te beheren. Voor kostenbesparing en gemak bevelen we WattYours zeker aan.”

30%

besparing op energierekeningen

25%

Vermindering in 
CO2 uitstoot

€300,-

Binnen een jaar bespaard

Eengezins huishouden
Huur appartement

De oplossing voor schaduw op jouw dak: wees nét wat slimmer

Valt er een deel van de dag schaduw op het dak door een boom? Of is er een schoorsteen die net één van de panelen deels in de schaduw zet? Dit hoeft geen belemmering te zijn om alsnog zonnepanelen te plaatsen. Sterker nog: door nét wat slimmer te zijn en verder te kijken naar andere innovatieve oplossingen, profiteer je alsnog van het hoogste rendement!

Wat dacht je bijvoorbeeld van het nemen van parallel geschakelde zonnepanelen, in plaats van serie geschakelde? Waar bij serie geschakelde zonnepanelen alle opgewekte stroom in één string wordt doorgegeven naar de omvormer (en alle panelen hier van elkaar afhankelijk zijn), kan ieder paneel bij parallel geschakelde zonnepanelen afzonderlijk stroom trekken en doorgeven. Als er hier één paneel uitvalt (bijvoorbeeld door schaduw), blijft de rest dus nog gewoon functioneren. Dit kan met optimizers of micro-omvormers.

Hoeveel kosten zonnepanelen op mijn platte dak en hoeveel leveren ze op?

 

Precies weten wat jouw investering is voor zonnepanelen op je dak? En wat de verwachte terugverdientijd is? We maken met plezier een vrijblijvende offerte. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

verkoopadviseur-scaled

Alles eenvoudig geregeld door onze vakmannen: het gaat als vanzelf

Wil jij ook als vanzelf energie opwekken? De vakmannen van Energievanzelf staan voor je klaar. Onze adviseurs maken een legplan op maat. Hierin staat welke opstelling het meest optimaal is voor jouw situatie en met welke slimme oplossingen jij profiteert van het hoogste rendement. 

Na onze adviseur, is het de beurt aan onze monteurs. Zij zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Alles wordt geregeld en jij hebt hier geen tot nauwelijks omkijken naar. Geniet jij binnenkort ook van gratis opgewekte energie, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen? 

Vraag vandaag nog de offerte aan!