Zonnepanelen met optimizers: de hoogste opbrengst door nét wat slimmer te zijn

Zonnepanelen plaatsen, maar valt er schaduw op (een gedeelte van) je dak? Door nét wat slimmer te zijn en strategisch na te denken over een oplossing, profiteer je alsnog van het hoogste rendement! Met optimizers bijvoorbeeld. Optimizers worden per zonnepaneel geïnstalleerd en zorgen voor een parallelle schakeling van de zonnepanelen. 

Lees hier meer over op deze pagina, laat je adviseren door een van onze adviseurs en ontdek met welke aanpak jij volledig zorgeloos omgaat met energie!

Offerte aanvragen

Wat zijn optimizers?

Voor we je uitleggen wat optimizers doen, is het handig om te weten wat serie- en parallelschakeling van zonnepanelen is. Even in het kort: bij serie geschakelde zonnepanelen, wordt alle stroom via één string doorgegeven naar de omvormer. Een paneel met een mindere opbrengst, vormt hierbij een soort blokkade.

Valt er dus een deel van de dag schaduw op één of meerdere panelen, dan is het slimmer om de panelen onafhankelijk van elkaar te koppelen. Op deze manier wordt de opbrengst per paneel gemaximaliseerd. Ook wanneer je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben, is het slim ze niet in serie te schakelen. Onafhankelijk gekoppelde panelen noem je parallel geschakeld. En dat is waar optimizers om de hoek komen kijken! 

Optimizers zijn kleine apparaatjes die tussen elk zonnepaneel en de omvormer worden aangesloten. Hierdoor wordt de opbrengst van elk paneel individueel naar de omvormer gestuurd en ga jij dus nét wat slimmer om met de opgewekte energie.

Tegenwoordig is er ook een combinatie mogelijk van serie geschakelde zonnepanelen in combinatie met optimizers. Bijvoorbeeld als er maar één paneel in de schaduw ligt. Meer over het combineren van serie geschakelde zonnepanelen met optimizers lees je verderop op deze pagina.

De werking van optimizers: hoogste rendement, ondanks schaduw

  

Wordt er gekozen voor optimizers, dan krijgt elk zonnepaneel een eigen optimizer. Vanaf de optimizer gaat de zonnestroom (gelijkstroom) naar de centrale omvormer, waar het wordt omgezet naar wisselstroom. Waar er bij serieschakeling sprake is van één string, heeft dankzij de optimizer elk zonnepaneel een eigen string. Hiermee is de invloed van schaduw op de zonnepanelen zo klein mogelijk en jouw rendement dus zo hoog mogelijk.

Heb je een monitoring app, dan kan je dankzij de optimizers de opbrengst per paneel bekijken. Leuk om het verloop over de dag heen te zien!

De voordelen van optimizers

  

Zijn optimizers een slimme keuze in jouw situatie? Een adviseur kijkt met je mee, onderzoekt met welke aanpak jij van het hoogste rendement profiteert en voorziet jou van eerlijk advies. Om welke redenen je bijvoorbeeld wel voor optimizers zou kiezen? Enkele voordelen hiervan:

  • Optimizers minimaliseren de invloed van schaduw op de zonnepanelen. Ondanks schaduw op je panelen behaal je toch een maximale opbrengst;
  • De opbrengst kan per paneel apart worden gemonitord via de app;
  • Met optimizers kan je gemakkelijk van een serieschakeling naar parallel omwisselen;
  • De installatie van een optimizer is zeer eenvoudig;
  • Je kan panelen met verschillende vermogens met elkaar combineren;
  • Optimizers zijn goedkoper dan micro-omvormers.

de nadelen van optimizers

Natuurlijk hebben optimizers, net als ieder product, ook nadelen. Want wat zijn redenen om niet voor optimizers te kiezen?

  • Duurder in aanschaf dan één stringomvormer met serieschakeling. Liggen jouw panelen allemaal vol in de zon? Dan zijn serie geschakelde panelen vaak de slimste keus;
  • Niet gemakkelijk te repareren omdat ze onder het paneel weggewerkt zijn;
  • De vereiste opstartspanning ligt vrij hoog. Er wordt pas stroom geproduceerd als er genoeg zonnestroom naar de omvormer wordt gestuurd.

Anne & Mark

“Wij, een druk werkend stel, zijn ontzettend blij met de WattYours batterij. Onze energierekening is met bijna 30% gedaald dankzij slim energiegebruik. De batterij heeft ook tijdens stroomuitval betrouwbare stroom geleverd, wat geruststellend is. De handige WattYours App helpt ons om ons verbruik te volgen en te beheren. Voor kostenbesparing en gemak bevelen we WattYours zeker aan.”

30%

besparing op energierekeningen

25%

Vermindering in 
CO2 uitstoot

€300,-

Binnen een jaar bespaard

Eengezins huishouden
Huur appartement

Het verschil tussen optimizers en micro-omvormers

Lees je over optimizers, dan kom je ongetwijfeld ook de micro-omvormers tegen. Hoewel ze op elkaar lijken, is er zeker verschil tussen de twee. Bij optimizers wordt de zonnestroom van alle panelen naar een centrale omvormer gestuurd en daar omgezet in bruikbare wisselstroom. Micro-omvormers worden, net als optimizers, aan elk paneel bevestigd. Het verschil is dat zij direct de zonnestroom omzetten in wisselstroom. Er is daardoor geen centrale omvormer nodig, wat gunstig is als er weinig ruimte is in huis.

Een deel van jouw zonnepanelen op optimizers aangesloten?

 

Een nieuwere methode is het combineren van serieschakeling en optimizers. Dankzij nieuwere omvormers van Huawei kan je een deel van de panelen in serie schakelen en voor de panelen met schaduw voor optimizers kiezen. Met dit systeem maximaliseer je de opbrengst van jouw zonnepanelen. Ideaal, want vaak liggen er maar enkele panelen in de schaduw. Dankzij de combinatie van serie schakelen met optimizers bespaar je kosten en wordt jouw opbrengst optimaal. Meer weten over het combineren van optimizers en serieschakeling?

Optimizers van SolarEdge en Huawei

 

Bij Energievanzelf werken we uitsluitend met de beste producten. We doen eerst uitgebreid onderzoek naar een product, voordat we deze aanbieden aan jou als klant. De optimizers die wij aanbieden zijn van de merken SolarEdge en Huawei.

SolarEdge heeft een stukje autoriteit in de markt en is één van de wereldleiders in omvormers. Ze staan bekend om hun goede ondersteuning.

Ook Huawei heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Deze grote fabrikant biedt een flexibel systeem, waardoor er voor elke situatie een oplossing te vinden is. Hun omvormers bieden ook de mogelijkheid om serieschakeling en optimizers met elkaar te combineren.

Beide merken leveren een hoge kwaliteit en bieden een goede garantie.

verkoopadviseur-scaled

Een zonnesysteem dat past bij jouw dak

Er zijn veel keuzes te maken als het gaat om zonnepanelen. Gaat het niet om optimizers of micro-omvormers, dan gaat het wel over het type zonnepaneel. Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze adviseurs. Zij hebben veel ervaring met zonnepanelen en weten precies welke producten het beste passen bij jouw situatie en hoe jij profiteert van het hoogst haalbare rendement.

Van een advies op maat tot de volledige installatie van jouw zonnepanelen: Energievanzelf regelt het! We ontzorgen je tijdens het hele proces, zodat jij nergens omkijken naar hebt en zorgeloos gebruikmaakt van energie.