Zonnepanelen op plat dak: een slimme keuze!

Kunnen er zonnepanelen op mijn platte dak? Zeker! Vaak hebben zonnepanelen op een plat dak juist een heel goed rendement. Dat komt doordat je zowel de ligging als hellingshoek zelf bepaalt op een plat dak. Het gevolg: een korte terugverdientijd. Een ander voordeel is dat de panelen minder opvallen.

Maar hoe werkt het precies, zonnepanelen op een plat dak? Van de juiste hellingshoek tot schaduw op je dak: we vertellen je er op deze pagina alles over.

Al overtuigd over de mogelijkheden en het rendament?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan
Zonnepanelen wij bij duurstede

De beste ligging van zonnepanelen op jouw platte dak

Zonnepanelen op een plat dak hebben als groot voordeel dat je de ligging zelf bepaalt. Oriëntatie en hellingshoek zijn dan zo optimaal mogelijk. Omdat zonnepanelen op het zuiden de meeste zon vangen, is dit in veel gevallen de slimste optie. Maar bij laagstaande zon, is er achter elk paneel wel een deel schaduw.

Bij zonnepanelen met een oost-west ligging heb je veel minder last van deze schaduwvorming. Daardoor hebben panelen met oost-west ligging het grootste rendement per vierkante meter. De beste ligging van de zonnepanelen is voor iedere situatie anders. Onze adviseur kijkt mee naar de beste optie voor jouw dak.

Ik wil meer weten over de mogelijkheden van mijn platte dak!

 

 

Het bepalen van de juiste hellingshoek voor jouw zonnepanelen

Het grote voordeel van zonnepanelen plaatsen op een plat dak, is dat je zelf de hellingshoek bepaalt. De ideale hellingshoek bij zonnepanelen op het zuiden is 35 graden. Mooi, installeren maar! Toch? Nu is er nog een andere factor waar je rekening mee moet houden. Als je zonnepanelen niet plat op het dak legt, is er schaduwvorming achter het paneel. Als je de hellingshoek iets kleiner maakt, is deze schaduw kleiner. Daardoor passen er weer meer panelen op het dak.

De afweging is dus: ga je voor minder panelen met exact de juiste hellingshoek, of ga je voor meer panelen met enkele percentages rendementsverlies? Natuurlijk hangt dit ook af van de exacte afmetingen van je dak. Elk dak is hierbij maatwerk.

Ook hangt de ideale hellingshoek af van de oriëntatie van de zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden hebben een andere optimale hellingshoek dan panelen op oost-west bijvoorbeeld.

 

Ballast bij zonnepanelen op een plat dak

Liggen zonnepanelen op een schuin dak, dan komt de wind er niet makkelijk onder. Bij zonnepanelen op een plat dak is dit wel het geval. Daarom wordt er gewerkt met ballast. Des te groter de hellingshoek (dus hoe steiler de zonnepanelen staan), des te zwaarder de ballast moet zijn. Wordt er te weinig ballast geplaatst, dan kan het paneel loskomen van het dak. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Bij het plaatsen van zonnepanelen houden we hier altijd rekening mee. Na onze installatie hoef je niet bang te zijn voor rondvliegende panelen!

Een vrijblijvend advies op maat voor jouw dak!

 

 

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn platte dak?

Hoeveel panelen er op jouw dak passen, daar hebben we geen direct antwoord op. Het hangt af van het soort zonnepaneel, maar ook van de hellingshoek en de oriëntatie.

Zonnepanelen worden beter niet direct langs de dakrand geplaatst. Hier kunnen wervelwinden ontstaan tijdens een storm. Dit wordt aangeduid met de No-Go zone. Wil je wel panelen plaatsen in de No-Go zone, dan moeten deze stevig verankerd worden met veel ballast.

Wil je weten hoeveel panelen er op jouw dak passen, neem dan even contact met ons op. Dan kijken we direct met je mee!

Landscape of portrait zonnepanelen plaatsen: wat is het beste?

Er zijn twee manieren om zonnepanelen te plaatsen: staand (ook wel portrait genoemd) of liggend (ook wel landscape genoemd). Er zijn verschillende overwegingen die hierbij een rol spelen:

  • Liggende zonnepanelen vallen minder op;
  • Soms komt het qua oppervlakte het beste uit om panelen juist staand of liggend te plaatsen;
  • Staande zonnepanelen hebben meer schaduw achter zich en er is meer ballast nodig om te zorgen dat de panelen niet verschuiven.

In vrijwel alle gevallen kiezen we voor liggende panelen, maar er bestaan natuurlijk uitzonderingen. Ook bij het maken van deze keuze denken we met plezier met je mee!

De oplossing voor schaduw op jouw dak

Valt er een deel van de dag schaduw op het dak door een boom? Of is er een schoorsteen die net één van de panelen deels in de schaduw zet? Dit hoeft geen belemmering te zijn om alsnog zonnepanelen te plaatsen. Het is wel slim om te kijken hoe de zonnepanelen geschakeld worden. Zonnepanelen kunnen zowel in serie als parallel worden geschakeld.

Bij serie geschakelde zonnepanelen wordt alle opgewekte stroom in één string doorgegeven naar de omvormer. Is er een paneel wat minder opbrengst heeft (door schaduw bijvoorbeeld), dan beïnvloedt deze de opbrengst van alle panelen. Daarom is het slim om in dat geval voor parallel geschakelde panelen te kiezen. Dit kan met optimizers of micro-omvormers.

Lees meer over serie en parallel schakelen

 

 

Hoeveel kosten zonnepanelen op mijn platte dak?

Precies weten wat jouw investering is voor zonnepanelen op je dak? We maken met plezier een vrijblijvende offerte. Ook rekenen we vooraf uit wat de verwachte terugverdientijd is. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

De kosten voor zonnepanelen op een plat dak vallen vaak iets hoger uit dan voor panelen op een schuin dak. Dit komt omdat er meer montagemateriaal nodig is. Het verschil in kosten is maar enkele percentages en daarbij hebben zonnepanelen op een plat dak vaak een hoger rendement. Precies weten welke kosten je kunt verwachten?

Vraag jouw vrijblijvende offerte aan

 

 

Hoeveel leveren mijn zonnepanelen straks op?

Eén van de vragen waar je natuurlijk ook graag een antwoord op wilt: hoeveel leveren mijn zonnepanelen straks op? Ook het antwoord op deze vraagt hangt weer af van de oriëntatie en in welke hellingshoek de panelen straks geplaatst worden. Na ons advies op maat, rekenen we zowel de opbrengst als de terugverdientijd voor je uit.

Een eerste berekening maken kan op de volgende pagina: Bereken de verwachte opbrengst van jouw zonnepanelen.

Zaken om rekening mee te houden:

  • Het soort montagemateriaal hangt af van de hellingshoek en jouw wensen. Er is zowel open als gesloten montagemateriaal. Bij het open materiaal is er wel meer ballast nodig in verband met de opwaartse druk onder het paneel;
  • Niet elk plat dak is geschikt voor zonnepanelen. Soms is de constructie simpelweg niet sterk genoeg om de zonnepanelen te dragen. Onze adviseurs kunnen de constructie van jouw dak beoordelen;
  • Bij zonnepanelen op een plat dak wordt er altijd gewerkt met ballast. De ballast zorgt ervoor dat de panelen op hun plek blijven. Afhankelijk van de hoeveelheid wind in jouw woonplaats en de ligging van de panelen, verschilt de precieze ballast.

Jouw zonnepanelen snel geïnstalleerd door onze vakmannen

Wil jij ook als vanzelf energie opwekken? De vakmannen van Energievanzelf staan voor je klaar. Onze adviseurs maken een legplan op maat. Hierin staat welke opstelling het meest optimaal is voor jouw situatie. Want elk dak is maatwerk! En dat is precies wat ons werk zo leuk maakt.

Na onze adviseur, is het de beurt aan onze monteurs. Zij zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Profiteren jullie binnenkort ook van alle voordelen van zonnepanelen?

Vraag dan vandaag nog de offerte aan!