Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Geïntegreerde zonnepanelen: een mooie oplossing als je zonnepanelen op het dak niet zo mooi vindt ogen. De geïntegreerde panelen zijn namelijk verzonken tussen de dakbedekking en daardoor vrijwel niet zichtbaar. Een andere veelgebruikte term is indak zonnepanelen of een indak systeem voor zonnepanelen. De Engelse term die je ook veel in Nederland tegenkomt is Building Integrated Photo Voltaics (BIPV), oftewel: geïntegreerde zonnepanelen.

De panelen liggen tussen de gewone dakbedekking en vallen daardoor veel minder op. De panelen glijden in elkaar en vormen een waterdicht geheel.

Kunnen er geïntegreerde zonnepanelen op mijn dak?

Natuurlijk ben je benieuwd of er ook indak zonnepanelen op jouw dak gelegd kunnen worden. En ja, waarschijnlijk kan dat! Deze zonnepanelen kunnen onder meer op daken met:

 • Dakpannen
 • Een leien dak
 • Een rieten dak

Wil je geïntegreerde zonnepanelen op jouw dak? Wij leggen deze alleen op nieuwbouw daken, als de isolatie qua brandklasse toereikend is. Dit is een belangrijk punt bij geïntegreerde zonnepanelen. Twijfel je of er op jouw dak geïntegreerde panelen gelegd kunnen worden? Vraag het ons!

 

Andere belastingaftrek voor geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde panelen wekken niet alleen stroom op, ze dienen ook als dakbedekking voor jouw huis. Daarom mag je niet de volledige btw aftrekken na aankoop. Bij geïntegreerde zonnepanelen geldt dat je als particulier 1/3e van de btw van de aanschaf en installatie mag aftrekken. Voor gewone zonnepanelen mag je de hele btw aftrekken. Hier staat tegenover dat je dus ook minder kosten kwijt bent voor jouw dakbedekking! Een groot voordeel van de geïntegreerde panelen. Lees hieronder verder voor nog meer voordelen.

 

De voordelen van geïntegreerde zonnepanelen

 • Een mooier ogend dak. De zonnepanelen vallen vrijwel niet op en daardoor is jouw dak heel mooi afgewerkt.
 • Een minder zware belasting voor jouw dak. Is jouw dak niet geschikt voor een zware constructie? Omdat de geïntegreerde panelen jouw dakbedekking vervangen, scheelt dit gewicht.
 • Besparen op de kosten voor dakbedekking. Is er een dakrenovatie nodig van jouw bestaande huis? Of ben je bezig met een nieuwbouwhuis? In beide gevallen hoef je geen nieuwe dakbedekking aan te schaffen dankzij deze geïntegreerde panelen.
 • Besparen op je energierekening. Net als met alle zonnepanelen bespaar je dankzij deze panelen mooi op je energierekening!

 

De nadelen van geïntegreerde zonnepanelen

 1. De aanschafkosten van geïntegreerde zonnepanelen zijn ongeveer 1,5 keer hoger dan de aanschafkosten van ‘gewone’ zonnepanelen. Hier tegenover staat de besparing op dakbedekking;
 2. De panelen worden iets warmer, omdat er minder luchtcirculatie onder de panelen is. Hierdoor hebben de panelen een wat lagere opbrengst;
 3. De btw van de aanschaf en installatie kan voor 1/3e worden teruggevraagd en niet volledig;
 4. De installatie is lastiger dan de installatie van gewone zonnepanelen, de installateurs moeten hier ervaring mee hebben.

 

Geïntegreerde zonnepanelen via Energievanzelf

Via Energievanzelf je geïntegreerde zonnepanelen aanschaffen en laten installeren? Dat kan! Wij installeren deze wel alleen bij nieuwbouw en als de isolatie onder de zonnepanelen toereikend is qua brandklasse. Het risico op brand is namelijk groter bij geïntegreerde zonnepanelen. Hierbij is vooral een goede montage belangrijk. Uiteraard zorgen onze monteurs voor een veilige montage van jouw zonnepanelen.

Weet je niet of jouw dak geschikt is? Neem gerust contact op, dan kijken we met je mee.

 

Elk project onze volle aandacht

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij Energievanzelf? Wij zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent zonnepanelen. Daardoor geven we jou als klant altijd een advies wat perfect bij jouw situatie past! Vraag gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op.

Ik wil een advies op maat!