Subsidies, terugleverheffing en salderingsregeling: hoe zit dat bij zonnepanelen?

Zonnepanelen en zonne-energie zijn een relatief nieuwe manier van energie opwekken. Doordat duurzaamheid in de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden, is de vraag naar zonnepanelen ook explosief gestegen. Dat zorgt voor veel ontwikkelingen: hoe zit het nu met subsidies, terugleverheffingen en salderingsregelingen? Dat leggen we je hier graag uit.

 

Kan ik in 2024 nog subsidie voor zonnepanelen krijgen?

Helaas, de oorspronkelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen is sinds 1 januari 2023 niet meer geldig. Maar: doordat er in de afgelopen jaren ook steeds meer fabrikanten van zonnepanelen bij zijn gekomen, is de aanschafprijs van zonnepanelen ook flink gedaald. Hierdoor betaal jij waarschijnlijk evenveel óf zelfs minder dan degenen die wel gebruik mochten maken van de subsidies. Bijkomend voordeel: sinds 2023 zijn zonnepanelen vrijgesteld van btw. Dat scheelt weer 21% extra!

Terugleverheffing en salderingsregeling

Goed nieuws! In de komende jaren blijft het mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling. Met behulp van deze regeling mag je de jaarlijks opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen het jaarlijkse verbruik. Over het jaarlijkse verbruik hoeft dan geen belasting betaald te worden. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan ontvang je een vergoeding. Deze salderingsregeling zorgt jaarlijks voor een flinke besparing op je energierekening. Daardoor is het – ook nu steeds meer energiemaatschappijen een terugleverheffing gaan rekenen – erg interessant om zonnepanelen aan te schaffen.

QiVet

Gisteren heeft Energie Vanzelf zonnepanelen bij ons op het dak gelegd. Het eind resultaat is nog mooier dan verwacht.
Vooraf is er een adviseur langs geweest die flexibel was om een afspraak te maken, ook was hij erg deskundig, en nam de tijd om samen mijn wensen door te nemen, en te kijken wat haalbaar is.
De dag zelf stonden er 2 erg vriendelijke mannen volgens afgesproken tijd voor de deur, die samen met ons besproken hebben wat ze gingen doen. Ze waren erg deskundig en vriendelijk, en communiceerde met ons voor mogelijkheden, alles is netjes geplaatst, en daarna ook weer netjes opgeruimd.
Vervolgens kwam er nog een 3e man voor de meterkast, die heeft alles netjes geïnstalleerd. Ook werd er vervolgens een goede uitleg geven.
Wij zijn erg blij met het eindresultaat en hopen op veel zonnestralen deze zomer

Terugverdientijd van zonnepanelen in 2024

Met het voortbestaan van de salderingsregeling blijft de terugverdientijd van zonnepanelen onverminderd kort: het duurt gemiddeld 7 jaar voordat de zonnepanelen terugverdiend zijn. Daar staat tegenover dat deze zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Wil je voor die tijd verhuizen? Door zonnepanelen stijgt de waarde van jouw huis met gemiddeld 2,65%. Dat betekent dat je bij een woningwaarde van 4 ton, te maken hebt met een waardestijging van € 10.600. Toch mooi meegenomen bij de verkoop van jouw huis!

DWG---20220518--2

Vragen over btw-vrijstellingen of de salderingsregeling?

Neem contact met de verkoopadviseurs van Energie Vanzelf! We vertellen je graag meer over deze regelingen en het aanschaffen van zonnepanelen. Bel naar 0343-745824 of mail naar info@energievanzelf.nl. Tot snel!