Je zonnepanelen vernieuwen? Wanneer doe je dat?

Je zonnepanelen liggen al een poosje op het dak en je twijfelt of het geen tijd wordt om de panelen te vernieuwen. Maar hoe kom je erachter of jouw panelen aan vervanging toe zijn?

Er zijn meerdere manieren om dit te beslissen. Denk aan de leeftijd van de panelen en de opbrengst. Maar ook jouw toekomstplannen spelen een rol. Energievanzelf adviseert je graag over het vernieuwen van jouw zonnepanelen.

Ja, ik wil gratis advies!

Zonnepanelen vernieuwen?

Hoe goed werken mijn zonnepanelen nog? Is het geen tijd voor nieuwe? Zeker als je panelen al wat langer op het dak liggen, vraag je je dit soms af. Om dit te beoordelen, kan je de volgende vragen stellen:

  • In welke periode zijn de panelen aangeschaft?
  • Heb je genoeg aan de stroom die de panelen opwekken?
  • Wil je het aantal zonnepanelen op je dak uitbreiden?
  • Hoe hoog is de opbrengst in vergelijking met een paar jaar geleden?
  • Zijn jouw zonnepanelen blauw of zwart?
  • Werkt je omvormer nog goed?
  • Ga je binnenkort verbouwen?

Hieronder gaan we verder in op deze vragen.

 

In welke periode zijn de panelen aangeschaft?

Het is goed om te kijken in welke periode jouw panelen zijn aangeschaft. De ontwikkeling is tussen 2013 en 2018 erg hard gegaan. Zijn jouw zonnepanelen tussen 2013 en 2018 geplaatst? Dan is hun rendement vaak minder hoog dan dat van een nieuwer paneel. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar wek je nu te weinig stroom voor jouw huishouden? Dan is dat wel zonde. Je kan de oppervlakte van jouw dak dan namelijk beter benutten met efficiëntere panelen.

De ontwikkeling van de zonnepanelen is tussen 2018 en nu minder hard gegaan dan in de periode daarvoor. Zijn jouw panelen in 2018 of daarna geplaatst? Dan zal het rendement niet heel veel lager liggen dan met nieuwe panelen. Wel neemt jaarlijks het rendement enkele procenten af, dit wordt ook wel verval of degradatie genoemd.

 

Efficiëntere panelen?

Als je naar het vermogen kijkt, lijkt het of zonnepanelen steeds meer vermogen krijgen. Maar de laatste jaren komt dit vooral omdat de panelen steeds groter worden.

Zonnepanelen worden uitgedrukt in efficiency. Momenteel ligt de efficiency van de beste panelen op 20 a 21%. Dat betekent: komt er op 1 vierkante meter 1000 watt aan zonne-energie terecht, dan komt er 200 of 210 watt aan stroom uit het paneel. De panelen zetten dus 20 a 21% van de opgevangen stroom om in bruikbare stroom.

In 2018 was deze efficiency 19,8%. Kijken we naar 10 jaar geleden, zo rond 2013? Toen zat deze efficiency op 16 a 17%.

 

Heb je genoeg aan de stroom die de panelen opwekken?

Neem jij nog extra stroom af van het stroomnet? Of is de opbrengst van de panelen voldoende? Als jouw panelen te weinig opbrengen voor jouw huishouden of bedrijf, dan kan je nadenken over vervanging.

Bekijk allereerst je energiecontracten van de afgelopen jaren. Hoeveel kWh heb je jaarlijks uit het net nodig?

Het mooiste is natuurlijk als de energierekening op 0 uitkomt. Soms wordt de energierekening hoger door elektrificatie. Steeds meer mensen hebben een airco, warmtepomp of laadpaal. Daardoor wordt je stroomverbruik hoger. Je hebt de keuze uit alleen uitbreiden of alle panelen vervangen en efficiëntere panelen plaatsen.

 

Wil je het aantal zonnepanelen op je dak uitbreiden?

Liggen er een aantal zonnepanelen op je dak, maar wil je er eigenlijk meer? In sommige gevallen kan je de huidige panelen laten liggen en er extra panelen bij leggen. Maar dit lukt niet altijd met de huidige omvormer en de panelen. Ook staat het simpelweg niet altijd even mooi. De kleur komt bijvoorbeeld niet overeen. Dan is vernieuwing van alle panelen slimmer en mooier. Het oog wilt immers ook wat! Wil je weten of er uitbreiding mogelijk is op jouw dak? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

 

Hoe hoog is de opbrengst in vergelijking met een paar jaar geleden?

Een goede manier om te beoordelen hoe jouw zonnepanelen werken, is de opbrengst vergelijken over een aantal jaren. Daarnaast kan je kijken hoe de installatie presteert op een zonnige dag. Het zou dan zijn volledige vermogen moeten opbrengen. Op de zijkant van de omvormer kan je zien hoeveel stroom de omvormer maximaal kan omzetten.

Als je serieus overweegt nieuwe panelen te nemen of twijfelt aan de opbrengst, dan kunnen wij een vrijblijvende offerte maken. Op die manier kan je de huidige opbrengst goed vergelijken met de opbrengst van nieuwe panelen.

 

Zijn jouw zonnepanelen blauw of zwart?

Liggen er nog blauwe zonnepanelen op jouw dak? Dan zijn ze vrijwel altijd al aan vervanging toe. Zwarte zonnepanelen leveren namelijk meer op. Leveren jouw blauwe zonnepanelen nog genoeg op voor jouw energieverbruik en ben je er tevreden over? Dan is het natuurlijk goed. Neemt het energieverbruik toe, kan je altijd kiezen voor nieuwe panelen.

 

Werkt je omvormer nog goed?

De omvormer van zonnepanelen heeft een minder lange levensduur dan de zonnepanelen zelf. Ook is de garantie vaak minder lang. Als je omvormer stuk gaat, is het altijd goed om de afweging te maken: vervang je alleen je omvormer of ga je voor een hele nieuwe set? Zeker als de zonnepanelen al langer dan 10 jaar op het dak liggen, is het soms slimmer om zowel de omvormer als de panelen te vernieuwen. Is jouw omvormer stuk en wil je advies? Bel ons gerust!

 

Ga je binnenkort verbouwen?

Staat er een verbouwing op de planning en heb je zonnepanelen? Dan is dat wellicht het uitgelezen moment om je zonnepanelen te vernieuwen. Zeker als de panelen worden gedemonteerd voor de verbouwing. Daarnaast ontstaat er soms extra ruimte op het dak na de verbouwing, waardoor er meer panelen op passen. Hierdoor kan je jouw beschikbare dakoppervlak nog beter benutten.

 

Wat doe ik met de oude panelen?

Kies je voor het vernieuwen van jouw zonnepanelen, dan heb je natuurlijk de oude panelen. Wat kan je hiermee doen? Leveren ze nog geld op?

Ja, vaak leveren oude zonnepanelen nog geld op. Je kan ze bijvoorbeeld te koop aanbieden op Marktplaats. Onze ervaring is dat oude panelen dan nog best wat opleveren.

Zijn de panelen ouder dan 10 jaar? Dan is de restwaarde vaak laag en is doorverkoop niet altijd rendabel. Oudere panelen voeren wij daarom meestal af. We laten ze door een speciaal bedrijf recyclen. Natuurlijk mag je er altijd voor kiezen de panelen zelf te houden en proberen te verkopen. Wij geven geen vergoeding voor de oude panelen.

 

Kies je voor vernieuwen van je panelen?

Lijkt vernieuwen voor jouw panelen de beste keuze te zijn? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan! Onze adviseurs helpen je met een advies op maat. Ook kan je natuurlijk al je vragen aan ons stellen, of bekijk de meest gestelde vragen eens. We kunnen voor je berekenen hoeveel opbrengst er op jouw dak mogelijk is. Zo weet je precies hoeveel profijt er te behalen valt met nieuwe panelen.

Ja, ik wil een vrijblijvende offerte aanvragen