Terugleveren van stroom: een mooie bijkomstigheid van zonnepanelen! Voor veel mensen is het opwekken van groene stroom de belangrijkste reden voor het nemen van zonnepanelen. Wordt er meer stroom opgewekt dan je gebruikt? Dan wordt die stroom teruggeleverd aan het stroomnet of kan je de stroom opslaan in een accu. Voor het terugleveren van stroom krijg je een vergoeding. Je leest hier over de voordelen van stroom terugleveren, de salderingsregeling en veel meer.

Stel je liever al je vragen direct aan één van onze adviseurs? Neem dan direct contact met ons op.

Besparen op je energierekening door het terugleveren van stroom

Het grootste voordeel van zonnepanelen en stroom terugleveren is natuurlijk dat je bespaart op je energierekening! Allereerst bespaar je op je energierekening door het gebruik van jouw opgewekte zonnestroom. Vervolgens wordt via jouw meterkast de teveel opgewekte stroom teruggegeven aan het energienet. Door het terugleveren van het overschot loopt jouw energierekening minder hoog op.

 

De salderingsregeling

De salderingsregeling is een regeling die loopt via de overheid. Dankzij deze regeling mag je de stroom die je afneemt van het stroomnet, wegstrepen tegen de teruggeleverde stroom. De regeling geldt alleen voor kleinverbruiksaansluitingen (maximaal 3×80 Ampère).

Stel dat je jaarlijks 1000 kWh van het stroomnet afneemt, op de momenten dat er geen stroom via je zonnepanelen wordt opgewekt. Jouw zonnepanelen hebben daarnaast 1200 kWh extra opgewekt, wat via jouw meterkast is teruggeleverd. Dan mag je de afgenomen 1000 kWh wegstrepen tegen de teruggeleverde stroom en krijg je zelfs nog geld toe.

Is het overschot van opgewekte stroom minder groot dan de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen van het stroomnet? Dan betaal je alleen voor de meer gebruikte kWh. De salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. Vanaf 2025 kan je minder stroom ‘salderen’. Hoe zit dat precies?

 

Hoe zit het met stroom terugleveren na 2025?

Dankzij de salderingsregeling is het terugleveren van stroom erg aantrekkelijk. Deze regeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. In 2025 mag je nog 64% van de stroom salderen. Ook in 2026 mag je 64% van de gebruikte stroom salderen. Dit percentage wordt na 2026 elk jaar 9% lager. In 2030 mag je nog 28% van de stroom salderen, in 2031 is dit 0%. Stroom terugleveren vanaf 2031 kan wel, je krijgt dan alleen een wat lager bedrag dan de huidige energieprijs. Elke energiemaatschappij geeft hiervoor een andere prijs.

 

Welke vergoeding krijg ik voor mijn teruggeleverde stroom?

Momenteel is de salderingsregeling nog actief. Wekken jouw zonnepanelen meer op dan de hoeveel kWh die jij afneemt van het energienet? Dan werkt het als volgt. Stel dat dit jouw situatie is:

Teruggeleverde stroom:                    1200 kWh

Afgenomen stroom energienet:        1000 kWh

Dan mag je de 1000 kWh wegstrepen tegen jouw opgewekte stroom. Deze 1000 kWh is de salderingsgrens. Er blijft 200 kWh opgewekte stroom over. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van jouw energiemaatschappij. De ene maatschappij hanteert hiervoor een hogere vergoeding dan de ander. Het is dus slim om deze vergoedingen met elkaar te vergelijken.

Heb je vaste leveringstarieven met jouw energiebedrijf, dan is ook de terugleververgoeding altijd een vaste vergoeding. Als je een contract hebt met variabele tarieven, kan de vergoeding door het jaar heen veranderen.

Na 2025 wordt het salderen in stapjes afgebouwd. Voor de teruggeleverde stroom krijg je dan een vergoeding van je energiemaatschappij. We weten nu nog niet hoe hoog deze vergoedingen zullen zijn. De verwachting is dat het steeds iets minder rendabel wordt om stroom terug te leveren.

 

Stroom terugleveren of stroom opslaan in een accu?

Met het oog op het afbouwen van de salderingsregeling, komt er steeds meer interesse in het zelf opslaan van de opgewekte energie. Want als je voor jouw teruggeleverde stroom minder krijgt dan voor de stroom die je verbruikt, is opslaan een slimme zet!

De teveel opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu bij jou thuis of in jouw bedrijf. Wekken de zonnepanelen geen energie op, dan wordt er automatisch overgeschakeld op de stroom uit deze accu.

Bij Energievanzelf leveren we accu’s voor zowel particulieren als bedrijven. Wil je meer informatie over een thuis accu? Lees deze pagina of neem direct contact op voor een advies op maat.

 

Is er een limiet aan de hoeveelheid stroom die je mag terugleveren?

Op dit moment geldt er geen limiet voor het terugleveren van stroom. Dit heeft wel als gevolg dat het stroomnet de hoeveelheid teruggeleverde energie soms niet goed aankan. De spanning loopt dan te hoog op. Het stroomnet is er in eerste instantie namelijk op ingericht energie naar de huizen toe te transporteren. Niet om teruggeleverde stroom op te nemen.

Netbeheerder Liander heeft daardoor in het verleden al weleens zonnepanelen afgeschakeld. In deze periode leveren jouw zonnepanelen dus geen stroom terug aan het energienet. Dit ging toe nu toe om maar enkele uren per jaar.

 

Stroom terugleveren zonder slimme meter

Een andere vraag die geregeld voorbij komt. Kan je stroom terugleveren zonder slimme meter? Een slimme meter houdt bij hoeveel kWh je afneemt en hoeveel kWh je teruglevert. Daardoor weet de energiemaatschappij precies hoeveel stroom je teruglevert.

Als je geen slimme meter hebt, dan loopt jouw stroommeter terug op het moment dat je stroom teruglevert. Eigenlijk streept jouw meter dan al de opgewekte energie weg tegen de afgenomen energie van het stroomnet. Nu de salderingsregeling nog actief is, is dit geen probleem. Vanaf 2025 is een slimme meter wel verplicht voor het terugleveren van stroom, omdat er dan verschillende tarieven gelden voor afgenomen en teruggeleverde stroom.

 

Vraag jouw vrijblijvende offerte aan

Profiteren van alle voordelen zolang de salderingsregeling nog loopt? Vraag dan vandaag nog jouw vrijblijvende offerte aan voor het installeren van zonnepanelen!

Maar ook na 2025 zal het hebben van zonnepanelen een slimme investering zijn. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden, zoals het gebruik van een accu.

Vraag jouw offerte vandaag nog aan