Polykristallijn zonnepanelen, alles wat je wilt weten

Polykristallijn zonnepanelen, een term die je al snel tegenkomt als je leest over zonnepanelen. Ze worden ook wel multikristallijn zonnepaneel genoemd. Maar wat zijn het precies? En wat is dan het verschil met de monokristallijn panelen die je ook veel tegen komt? Lees hier over wat polykristallijn betekent, de verschillen tussen de soorten panelen en wat de voor- en nadelen zijn van polykristallijn panelen.

Polykristallijn zonnepanelen aanvragen

Wat is een polykristallijn zonnepaneel?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit verschillende materialen. Eén van de lagen bestaat uit silicium kristallen. Voor het verwerkingsproces wordt dit silicium verhit, waarna de kristallen vervolgens afkoelen. Voor een polykristallijn paneel wordt er tijdens dit afkoelen niks met de kristallen gedaan. Ze liggen daardoor eigenlijk kriskras door elkaar heen. Polykristallijn betekent dan ook: meerdere kristallen.

Polykristallijn panelen hebben vaak een blauwe kleur, maar kunnen ook zwart zijn. Dit is afhankelijk van het reflectiemateriaal wat op het paneel gebruikt wordt.

Het verschil tussen polykristallijn en monokristallijn

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten zonnepanelen? Het grootste deel van de zonnepanelen die wereldwijd gebruikt worden, zijn onder te verdelen in twee soorten: de polykristallijn en de monokristallijn. Het verschil zit hem in het eerder genoemde productieproces. Bij het afkoelen van de siliciumkristallen wordt er bij het monokristallijn paneel nog een extra handeling uitgevoerd. Alle siliciumkristallen worden namelijk netjes naast elkaar gelegd, waardoor ze één groot kristal vormen. Dit maakt dat een monokristallijn zonnepaneel een ‘zuiverder’ paneel genoemd wordt. De verschillen tussen beiden zijn:

  • Het rendement per vierkante meter is hoger bij een monokristallijn paneel. Dit is maximaal enkele procenten;
  • De kosten van een monokristallijn paneel zijn hoger;
  • Het aanzicht van een monokristallijn paneel is mooier.

Voordelen van een polykristallijn paneel

Als je bovenstaande voordelen leest, denk je al snel dat een monokristallijn paneel de beste keuze is. En op veel particuliere huizen liggen inderdaad deze mono panelen, omdat het aanzicht hierbij van belang is. Daarnaast hebben mono panelen meer rendement per oppervlak.

Maar gaat het jou niet om het aanzicht en heb je veel ruimte beschikbaar? Dan zijn polykristallijnen een voordelige keuze. Want hoewel het rendement per vierkante meter iets minder hoog is, is de prijs per opgewekte kWh juist weer lager bij een polykristallijn paneel.

Een ander voordeel van polykristallijne zonnepanelen is dat er bij het productieproces minder restafval overblijft.

Verschillen per merk zonnepaneel

Geen enkel merk levert exact dezelfde zonnepanelen. Dat maakt ook dat het precieze rendement per paneel net wat verschilt per merk. Bij EnergieVanzelf werken we uitsluitend met Tier1 fabrikanten. Deze fabrikanten moeten aan allerlei eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld al minimaal 5 jaar zonnepanelen produceren, veel investeren in onderzoek en verticale integratie. Dit alles maakt de kans heel klein dat een TIER 1 merk failliet gaat. De merken zonnepanelen waar wij mee werken vind je terug op deze pagina.

Wil je advies over een bepaald merk zonnepaneel? Onze adviseurs kunnen goed inschatten welke zonnepanelen goed passen bij jouw specifieke situatie. Neem voor een advies op maat dus zeker even contact met ons op!

Een legplan op maat voor jouw dak

Welke panelen passen het beste op jouw dak? En hoe kunnen we die panelen het beste neerleggen? Bij EnergieVanzelf maken we een speciaal legplan voor jouw dak. In dat legplan komt precies te staan wat de beste optie is voor jouw dak, zodat je vooraf precies waar je aan toe bent. We gebruiken de nieuwste technologie om na te gaan wat past bij jouw situatie.

Vraag je een offerte aan? Dan maken we die zo snel mogelijk voor je. En in de offerte vind je niet alleen de verwachte kosten. We maken ook een berekening van de terugverdientijd van jouw panelen. Zo weet je welk rendement jouw panelen je opleveren. Want na het terugverdienen van je installatie, heb jij gratis stroom!

Start vandaag met het slim investeren van jouw geld

Met de lage rentes, huidige inflatie en stijgende kosten weten we één ding zeker: het is slim om je geld goed te besteden! Het aanschaffen van zonnepanelen zorgt er daarnaast voor dat je straks als vanzelf stroom opwekt. Hoe fijn is het om niet volledig afhankelijk te zijn van de energiemaatschappij. Wek jij straks zelf je eigen stroom op?

Vraag vandaag nog jouw vrijblijvende offerte aan