Monokristallijn zonnepanelen op je dak?

Monokristallijn zonnepanelen, wat zijn het precies en wat zijn de voordelen? Daar gaan we je alles over vertellen. Want als je begint met inlezen over zonnepanelen kom je al snel twee soorten panelen tegen: polykristallijn en monokristallijn. Deze panelen worden wereldwijd veruit het meest gebruikt. Hoewel de panelen veel met elkaar gemeen hebben, zijn er ook veel verschillen. Energievanzelf verteld je er alles over!

Monokristallijn zonnepanelen aanvragen
zonnepaneel-monokristallijn

Wat is een monokristallijn zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit allerlei materialen, waaronder kristallen. Eén van die materialen zijn de silicium kristallen. En bij het verwerken van de silicium kristallen, komt het monokristallijn om de hoek kijken. Na het verhitten worden deze kristallen gecontroleerd afgekoeld. Tijdens het afkoelen wordt ervoor gezorgd dat de kristallen in dezelfde richting liggen. Zo vormen de kristallen samen één groot kristal. In een polykristallijn paneel is dat niet het geval. Poly betekent veel, hierbij liggen de kristallen kriskras door elkaar heen.

Een monokristallijn is daardoor een heel zuiver paneel met een hoog rendement. In het silicium kristal kunnen de elektroden namelijk goed bewegen.

Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Het verschil tussen monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen zit hem dus in de verwerking van de silicium kristallen. Bij de productie voor een polykristallijn paneel wordt er niks gedaan met de kristallen als ze afkoelen. Ze liggen daardoor in verschillende richtingen. Dat maakt het paneel gevoeliger voor diffuus licht en iets minder efficiënt dan monokristallijn.

Polykristallijn panelen zijn ook anders van kleur. Vaak zijn ze blauw of in ieder geval niet effen zwart.

Het verschil tussen polykristallijn en monokristallijn panelen wordt steeds kleiner. De kwaliteit van de polykristallijn panelen neemt toe en het prijsverschil wordt kleiner. In het kort kan je nog wel concluderen:

  • Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement per oppervlak;
  • Met monokristallijn panelen is er een optimale benutting van het oppervlak;
  • Monokristallen zien er esthetisch mooier uit.
  • Polykristallijn panelen zijn goedkoper in aanschaf.

Welke kleur hebben monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart. Dankzij de richting van de silicium kristallen, zoals hierboven beschreven, hebben ze een mooie effen kleur.

Daarnaast hebben onze panelen altijd zwarte contactlijnen. In een paneel zitten aan de boven- en onderkant contactlijnen. Die zijn soms niet allemaal zwart. In onze panelen zijn zowel de aluminium buitenlijn als de lijnen in het paneel zwart.

Factoren die invloed hebben op de opbrengst

Wat is de te verwachten opbrengst van jouw monokristallijn zonnepanelen? Vooraf kan je dit berekenen aan de hand van het aantal zonnepanelen, het vermogen per zonnepaneel, de energieprijs en een bepaalde rekenfactor. Vraag je bij ons een offerte aan, dan rekenen we ook direct de verwachte opbrengst en terugverdientijd voor je uit. Wil je zelf alvast wat rekenen? Bekijk dan even deze pagina.

Natuurlijk zijn er factoren die invloed hebben op de opbrengst van jouw panelen. Schaduw die op de panelen valt, de hoek waarin de panelen liggen of vuil wat op de panelen ligt. Ook de oriëntatie van de panelen speelt natuurlijk een belangrijke rol. Panelen op het zuiden hebben vrijwel altijd de hoogste opbrengst, maar ook panelen met andere ligging behalen vaak een mooi rendement.

Verschillende merken monokristallijn panelen

Hoewel de monokristallijn panelen in de basis hetzelfde zijn, is er verschil tussen de panelen van verschillende merken. Bij EnergieVanzelf bieden we uitsluitend zonnepanelen van Tier1 fabrikanten aan. Dit zijn betrouwbare fabrikanten, die goede producten leveren en beschikken over goede garantie. Lees op deze pagina meer over de verschillende merken zonnepanelen die wij leveren. Benieuwd wat voor merk zonnepanelen we voor jouw specifieke situatie adviseren?

Een vrijblijvende offerte voor jouw zonnepanelen

Interesse in monokristallijn zonnepanelen op je dak? Of heb je een andere vraag voor ons? Het team van EnergieVanzelf helpt jou graag op weg, naar een toekomst vol vanzelf opgewekte energie! We volgen de technologie op de voet, zodat we jou kunnen helpen met de meest slimme oplossingen. Heb je ook interesse in andere duurzame maatregelen, zoals het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van je huis? We werken samen met een team van andere professionals, waardoor we jou ook op deze vlakken graag van advies voorzien!

Meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen?

Stel jouw vraag via het Contactformulier, bel ons of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen