Flexibele zonnepanelen, waarom moet je hier voor kiezen?

Flexibele zonnepanelen, semi-flexibele zonnepanelen of oprolbare zonnepanelen. Zonnepanelen die je kan oprollen? Inderdaad! De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen gaan hard. De flexibele zonnepanelen zijn lichter, dunner en flexibeler dan traditionele zonnepanelen. Nu de prijzen van flexibele zonnepanelen dalen, nemen ze snel in populariteit toe. Op deze pagina meer over de flexibele zonnepanelen. 

Wat zijn flexibele zonnepanelen precies? 

De flexibele zonnepanelen worden gemaakt van flexibel materiaal met zonnecellen erop. De panelen zijn ongeveer 2 mm dun. Het voordeel is dat ze makkelijk mee te nemen zijn. Daarnaast worden ze geplakt op het oppervlak en hoeft er dus niet geboord te worden. Door de flexibele vorm kunnen ze ook op ronde oppervlaktes bevestigd worden. De zonnepanelen zijn erg licht en waaien dus gemakkelijk weg. Daarom is het met monteren belangrijk ze goed te bevestigen.  

Waarvoor worden flexibele zonnepanelen gebruikt?  

Flexibele zonnepanelen worden nu vooral nog gebruikt op locaties waar gewone zonnepanelen niet bevestigd kunnen worden. Denk aan het dak van een camper, caravan of op de auto! Ook op de kajuit van (zeil)boten is een flexibel zonnepaneel een handige keuze. Zo heb je tijdens het reizen met een camper of boot voldoende stroom, waardoor je minder gebonden bent aan het bezoeken van havens of campings. 

De buigbare zonnepanelen zijn zo stevig, dat je erop kan lopen. Dit is een extra voordeel, want daardoor kunnen ze bijvoorbeeld ook op het dek van een boot gebruikt worden. 

Wat is het rendement van flexibele zonnepanelen? 

Flexibele zonnepanelen zijn al langere tijd op de markt. Eerder was het rendement van de panelen veel lager dan het rendement van traditionele zonnepanelen. Door de snelle ontwikkelingen neemt het rendement van de flexibele zonnepanelen steeds verder toe. Daardoor wordt de investering in buigbare zonnepanelen steeds interessanter. De panelen voor consumenten hebben tegenwoordig een rendement van zo’n 20 tot 23%. 

Hoeveel kosten flexibele zonnepanelen? 

De buigbare zonnepanelen zijn nog volop in ontwikkeling. Daardoor is er ook veel verschil in prijs en veranderen de prijzen snel. Waar de panelen eerst veel duurder waren dan de gewone zonnepanelen, komen de prijzen nu steeds dichter bij elkaar te liggen. De prijzen voor flexibele zonnepanelen zijn op dit moment nog wel hoger. De precieze prijzen verschillen erg per merk. 

De voordelen van flexibele zonnepanelen 

In de tekst komen al veel voordelen voorbij. We zetten ze hier even op een rijtje: 

  • De zonnepanelen zijn licht en daardoor makkelijk te vervoeren; 
  • Kunnen op niet-vlakke ondergronden worden geplakt; 
  • Worden geplakt, waardoor boren niet nodig is; 
  • Worden qua prijs steeds gunstiger; 
  • Het productieproces is milieuvriendelijker, omdat er minder materialen nodig zijn; 
  • Kan tussendoor worden opgerold en meegenomen naar een andere plek. 

De nadelen van flexibele zonnepanelen 

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de buigbare zonnepanelen.  

  1. Ze zijn hoger geprijsd dan gewone zonnepanelen; 
  2. Het rendement ligt momenteel nog altijd lager dan reguliere zonnepanelen; 
  3. Moeten goed worden bevestigd, anders is er een risico op wegwaaien. 


Kiezen voor flexibele of gewone zonnepanelen?
 

Wat is de slimste keuze, gewone zonnepanelen of de buigbare zonnepanelen? Dit is per situatie verschillend. Ben je op zoek naar een veelzijdige oplossing voor bijvoorbeeld een boot of camper? Dan kunnen flexibele zonnepanelen een slimme keuze zijn. Voor op het dak van een huis of schuur zijn nog altijd gewone zonnepanelen de beste keuze. Ze zijn goedkoper en leveren meer rendement op. Daarnaast zijn ze minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld wegwaaien.  

Twijfel je over jouw situatie? Neem zeker even contact op voor een advies op maat. 

Zijn flexibele zonnepanelen verkrijgbaar bij Energievanzelf? 

Zijn de flexibele zonnepanelen verkrijgbaar bij Energievanzelf? Op dit moment leveren wij deze panelen niet. Wellicht nemen we ze in de toekomst op in ons assortiment.  

Wel kan je bij ons terecht voor diverse andere zonnepanelen. Benieuwd naar de soorten en merken zonnepanelen die wij installeren? Lees er hier meer over of vraag direct jouw gratis offerte aan!