Zonnepanelen werkend krijgen bij een verhuizing?
‘Ik heb een nieuw huis gekocht met zonnepanelen op het dak. Hoe weet ik of mijn zonnepanelen het wel goed doen?’
Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak liggen. De kans dat je een huis koopt waar al panelen liggen, is dus steeds groter! Maar hoe weet je hoe goed de opbrengst van jouw panelen nog is? Zijn ze misschien al toe aan vervanging? Na het lezen van dit artikel en het doorlopen van de stappen, weet je precies waar je aan toe bent!
Hoe zie ik of mijn zonnepanelen het wel doen?
Wat kan je doen om te kijken of jouw zonnepanelen het wel doen? Er zijn verschillende manieren om de opbrengst van jouw panelen te beoordelen.
- Op je slimme meter kijken hoeveel stroom er teruggeleverd wordt
- Nagaan of er geen storing is
- Inzicht in je panelen met de app
- Een zonnepanelencheck door Energievanzelf
Hoeveel stroom wordt er teruggeleverd?
Hoe weet je hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net? De eerste stap: op een zonnige dag op je slimme meter kijken hoeveel stroom er teruggeleverd wordt. Op de zijkant van de omvormer kan je aflezen hoeveel stroom de omvormer maximaal kan omzetten. Ook zitten er indicatie ledjes op het display van de omvormer, deze moeten op zonnige momenten groen branden.
Soms is het fijn om een specialist langs te laten komen die de panelen kan doormeten. Als je twijfelt over de opbrengst bijvoorbeeld. Ook kan een specialist controleren wat de leeftijd van de panelen is en of elk paneel nog correct werkt. Of het voltage klopt conform het vermogen van de panelen. Elk paneel moet een bepaalde waarde leveren. Zit er ergens een kink in de kabel? Dan merken we dat al snel.
Als de panelen in serie geschakeld zijn en er is iets mis met 1 paneel, dan moeten we het dak op om te kijken waar het euvel zich bevindt. Ook is er niet altijd documentatie beschikbaar over het vermogen van de panelen. Dan gaan we het dak op om op de achterkant van het paneel de fabrieksgegevens te bekijken.
Is er een storing?
Zie je dat er geen stroom wordt teruggeleverd? Of heb je geen slimme meter en zie je jouw meter niet teruglopen? Dan is het goed om na te gaan of er geen storing is. Als het groene lampje op de display van de omvormer brandt, is er geen storing. Brandt dit lampje niet? Neem dan even contact op om met ons te overleggen.
Inzicht met de app
In veel gevallen zit er een app bij de omvormer. Het lastige is dat het bijbehorende account vaak op naam van de oude eigenaar staat. Het kan een heel gedoe zijn om dat account omgezet te krijgen. Dit moet de oude bewoner vaak via de huidige installateur regelen. Soms kan er een nieuwe communicatiemodule er voor zorgen dat je hem wel kan wijzigen. Heb je nog contact met de oude eigenaar, dan kan je vragen de gegevens om te (laten) zetten.
Werken de panelen niet goed meer en ligt dit aan de installatie? Als nieuwe eigenaar kan je niet altijd een beroep doen op de installatiegarantie. Bij een nieuwe eigenaar van een huis komt deze meestal te vervallen. De garantie op de panelen zelf vervalt niet.
Zonnepanelen check door Energievanzelf
Zou je het fijn vinden als de zonnepanelen op jouw nieuwe huis even gecheckt worden door een specialist? Dat snappen we! Daarom zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van een installatiecheck. Heb je er nu al behoefte aan? Mail dan naar info@energievanzelf.nl met een toelichting van jouw situatie.
Wat is jouw toekomstige energiebehoefte?
Bij het beoordelen van het rendement van je zonnepanelen zijn er verschillende afwegingen te maken. Eén daarvan is: wat wordt jouw toekomstige energiebehoefte? Na een verhuizing wordt de stroombehoefte vaak groter. Het huis wordt bijvoorbeeld duurzamer gemaakt. Er komt een warmtepomp, een laadpaal bij de deur of je gaat koken op inductie. Hierdoor is het verbruik van elektriciteit hoger dan dat van de vorige bewoners. Als panelen al even op het dak liggen, wordt het rendement minder hoog. Door de panelen te vernieuwen, gebruik je jouw dakoppervlakte efficiënter. Zo wek je met hetzelfde oppervlak meer stroom op.
We kunnen voor jou berekenen wat de opbrengst is met nieuwe panelen. Zo kan je beoordelen of het voor jou gunstig is de panelen te vervangen.
Hoe zit dat eigenlijk bij nieuwbouw?
Bij nieuwbouwwoningen liggen er vaak een aantal panelen verplicht op het dak. Er zijn veel bewoners die dan later willen uitbreiden. In veel gevallen is de huidige installatie zo dat je er niet op kan uitbreiden. Dat betekent in veel gevallen een vernieuwing van alle panelen.
Heb jij een huis gekocht en wil je weten of jouw zonnepanelen het wel goed doen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een zonnepanelencheck! Ook kunnen we je advies geven over of het slim is jouw panelen te vervangen.