Accu opslag zonnepanelen

Accu-opslag, de manier om jouw opgewekte zonne-energie optimaal te benutten! Het opslaan van energie in accu’s, je hoort er steeds meer. Bij Energievanzelf weten we alles over deze opkomende techniek. We vertellen je hoe het werkt, wat de voordelen zijn en hoe je je eigen accupakket kan realiseren. Ontdek daarnaast welke merken accu’s voor zonnepanelen wij leveren.

Eerst even wat meer over het ‘waarom’ van accu-opslag. Er ontstaan steeds regelmatiger haperingen in het stroomnet. Het stroomnet in Nederland is namelijk niet ontworpen voor het geven én ontvangen van stroom. Het is alleen aangelegd om stroom naar de huizen te transporteren. Op zonnige dagen ontstaan er daardoor hoge pieken in het stroomnet, omdat er veel stroom wordt teruggeleverd.

Andersom ontstaan er problemen wanneer op bepaalde tijden juist veel energie gevraagd wordt. Denk aan het opladen van elektrische apparaten, maar ook de energie die machines in fabrieken vragen. Energieleveranciers vinden het fijn als er zo gelijkmatig mogelijk stroom wordt afgenomen van het stroomnet. Accu-opslag is hiervoor een oplossing.

Ook de stijgende energieprijzen én de salderingsregeling die wordt afgebouwd maken accu-opslag steeds interessanter. Zelf in je energiebehoefte voorzien: je doet het met accu’s voor zonnepanelen!

 

Hoe werkt accu-opslag voor zonnepanelen?

Bij accu-opslag worden zonnepanelen via een omvormer aangesloten op accu’s. De accu is eigenlijk een grote batterij. De energie die je opwekt met jouw zonnepanelen, wordt niet terug geleverd, maar opgeslagen in de accu. Als de zon schijnt, wordt de accu opgeladen. Schijnt de zon niet meer en is er stroom nodig? Dan gaat de omvormer de accu ontladen. Zo wordt er in jouw huis of bedrijf zo min mogelijk stroom van het stroomnet gebruikt.

Daarnaast dient de accu als back-up voor momenten dat het energienet uitvalt. Op dat moment kan de hoofdschakelaar uitgezet worden en gebruik je de stroom uit de accu.

Is accu-opslag interessant voor mij?

Het terugleveren van stroom aan het energienet wordt de komende jaren steeds minder interessant. Dat komt omdat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het werken met accu-opslag wordt daardoor juist steeds interessanter! Maar ook nu al is het realiseren van een accu-opslag een rendabele investering. Daarnaast maak je met accu’s jouw huishouden of bedrijf onafhankelijk van het stroomnet.

Ja, ik wil dat jullie langskomen

Wat voor accu heb ik nodig voor accu-opslag?

De omvang van een accu wordt bepaald door de opbrengst van de zonnepanelen en het stroomverbruik van jouw huishouden of bedrijf. Op basis daarvan wordt de grootte van de accu bepaald.

Liever klein beginnen? Dat kan ook! Begin je met een kleine accu, dan kan deze later worden uitgebreid.

Voor particulieren wordt er gewerkt met accu’s ter grootte van een prullenbak. Drie van deze accu’s is genoeg om een huishouden volledig van stroom te voorzien.

Bij bedrijven is het uiteraard heel verschillend hoeveel accu’s er nodig zijn om zelfvoorzienend te zijn in de stroomvoorziening. De ene bedrijfsvoering vraagt veel meer stroom dan de andere.

De levensduur van accu’s wordt steeds beter. De accu’s van tegenwoordig zijn zeer efficiënt en hebben een levensduur van zeker 10 jaar. Ook geven de leveranciers garanties van 10 jaar, waardoor je 10 jaar lang verzekerd bent van een goedwerkende accu.

 

Welke accu-opslag past bij mij?

Zoals met alles rondom de zonnepanelen, is er niet één oplossing die voor iedereen werkt. Daarom kijken we bij Energievanzelf per situatie wat het beste past.

  • Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je natuurlijk bij ons terecht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, een bijpassende omvormer én accu’s.
  • Heb je al zonnepanelen en wil je een accu-pakket toevoegen? Dan kijken we eerst naar de leeftijd van de omvormer. In sommige gevallen kan de omvormer niet gekoppeld worden aan de accu’s. In dat geval plaatsen we een extra omvormer. Deze omvormer zet de netenergie om naar laadenergie. Die laadenergie gaat vervolgens de accu’s in.
  • Is de al aanwezige omvormer wel geschikt om aan de accu’s te koppelen? Dan is het een kwestie van de accu’s installeren en koppelen aan de omvormer.

 

De beste merken accu’s voor zonnepanelen

Bij Energievanzelf leveren we accu’s van de merken Huawei, Growatt en Solar Edge.

Huawei heeft eigen accu’s, de zogenaamde Luna accu. Deze accu’s zijn heel erg schaalbaar. Je kunt beginnen met 5 tot 30 kilowatt opslag. Het systeem is modulair, waardoor je gemakkelijk kunt uitbreiden in de toekomst.

De accu’s van Huawei hebben 10 jaar garantie en zijn van lithium-ijzer-fosfaat (LiFePo4). Dit zijn veilige accu’s, in tegenstelling tot de lithium-ion accu’s, die een hoger explosie gevaar hebben. De accu’s kunnen 100% ontladen worden.

Een andere optie zijn de Growatt accu’s. Ook deze accu’s zijn schaalbaar, waardoor je makkelijk kunt uitbreiden. Leverbaar van 7,6 tot 25,6 kilowatt opslag. De accu’s gaan wel 6000 laadcycli mee en hebben een garantie van 10 jaar. Wordt de accu vier keer voor 25% ontladen, dan geldt dit als één ontlading.

Solar edge werkt met een energy bank. Je hebt hierbij de keuze tussen 4,6 of 10 kilowatt. Deze accu’s gebruiken we als er al een Solar edge omvormer aanwezig is.

 

Waarom accu-opslag interessant is voor jouw bedrijf

Niet alleen particulieren, maar ook veel (agrarische) ondernemers kiezen steeds vaker voor accu-opslag. Dit wordt voor ondernemers steeds interessanter omdat je hierdoor je stroomverbruik uit het net minimaliseert. Dit verlaagt de vaste lasten en maakt jouw bedrijf minder afhankelijk van de energieleverancier.

De energiemarkt wil toe naar een gelijkmatiger gebruik van de energie, hier zal in de toekomst ook op aangestuurd worden d.m.v. de prijzen. Het ideaalbeeld is dat elk bedrijf gelijkmatig over de dag stroom gebruikt en niet teveel pieken heeft. Dit is voor veel bedrijven echter lastig te realiseren, omdat er niet 24 uur per dag gewerkt wordt. Met het gebruik van accu’s kan je deze gelijkmatige vraag naar stroom wel realiseren.

 

Goed voorbereid met eigen accu’s

Ben jij straks goed voorbereid op de veranderingen in het stroomnet? Wil je niet afhankelijk zijn van een stijgende stroomprijs? Door te werken met accu-opslag omzeil je deze problemen en kan je zelfs volledig zelfvoorzienend zijn qua stroom.

Meer weten over het werken met accu-opslag? Benieuwd naar de prijs van een accu en zonnepanelen? Neem contact op! Energievanzelf is hét adres voor zonnepanelen, omvormers en accu’s. We komen langs op locatie en geven een advies op maat voor jouw situatie. Particulier, ondernemer of veehouder? Wij zorgen ervoor dat de energie als vanzelf wordt opgewekt!

Regel jouw accu-opslag direct!