Er zijn veel soorten zonnepanelen die zowel in afmetingen als in kleur sterk van elkaar afwijken.
Elk type zonnepaneel, heeft specifieke kenmerken die het de juiste paneel maken op een dak. Energievanzelf legt je graag uit welke soort zonnepaneel het beste voor jouw dak is.

zonnepanelen bauer

Zwarte of blauwe zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen, de zogenaamde monokristallijne zonnepanelen worden vooral op schuine daken geplaatst. Op platte daken worden tegenwoordig hoofdzakelijk zwarte zonnepanelen met zogenaamde ‘witte contactlijnen’ geïnstalleerd. Het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen was voorheen het hogere rendement van blauwe zonnepanelen. Energievanzelf adviseert om op hellende, zichtbare daken, zwarte zonnepanelen te kopen. Tegenwoordig hebben zwarte zonnepanelen ook een hoog rendement.

Afmeting zonnepaneel

De afmeting van de te gebruiken zonnepanelen is bepalend voor hoeveel panelen er op het dak passen. Een standaard afmeting zonnepaneel is er niet echt. De maten zonnepanelen die Energievanzelf voert, zijn ongeveer 1.70 bij 1 meter.

Opbrengst zonnepaneel

Als een lantaarnpaal dicht bij de zonnepanelen staat, blijkt via de app dat het zonnepaneel ook ’s nachts nog energie op kan wekken. Dit komt omdat zonnepanelen niet met warmte energie opwekken, maar met (dag)licht. Daarom wekken de zonnepanelen ook met regen energie op. Ditzelfde geldt ook voor zonnepanelen in de winter. Al zijn de dagen wat korter, de zonnepanelen wekken gewoon energie op.

Merken zonnepanelen

Geen dak is hetzelfde, altijd staat de zon weer anders, zijn er schoorstenen of is het dakraam vernieuwd. Om in elke situatie een passende oplossing te bieden biedt Energievanzelf verschillende merken zonnepanelen aan. Met deze merken heeft Energievanzelf ervaring met het installeren en zijn we bekend met de prestaties van de zonnepanelen op de lange termijn.

De Chinese fabrikant Trinasolar bestaat al 20 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als betrouwbaar zonnepaneel. Er zijn zowel volledig zwarte panelen met 330 wattpiek, als ook zwarte panelen met witte contactlijnen met 340 wattpiek beschikbaar van Trina Solar.