Zonnepanelen aarden? Zo zit dat!
Er zijn vaak vragen rondom het aarden van zonnepanelen. Want is het verplicht? En wat zijn de voordelen? En op welke manier kunnen de panelen het beste geaard worden?
Allereerst: als het team van Energievanzelf jouw zonnepanelen installeert, zorgen wij voor een correcte en veilige aarding. Daardoor weet je zeker dat jouw installatie aan alle voorwaarden voldoet. Wil je graag meer weten over hoe het aarden precies werkt? Lees dan vooral verder, want dat leggen we uit op deze pagina.
Wat is het aarden van zonnepanelen?
Aarden komt voor bij allerlei elektrische installaties. Het komt erop neer dat een overschot aan stroom wordt afgevoerd naar de aarde, zodat het apparaat zelf niet beschadigd of in brand vliegt.
Eventuele overtollige spanning bij zonnepanelen moet dus op de juiste manier worden afgevoerd, omdat er anders hoogspanning ontstaat. Dit wordt gedaan met aardingskabels, die van de installatie naar de bodem (aarde) lopen. Via een aardpen gaat de overtollige energie de aarde in. Je kan zowel de zonnepanelen zelf aarden als de behuizing van de zonnepanelen. Bij de behuizing gaat het om de montagerails waarop de zonnepanelen rusten. De kabels van de installatie zijn vaak aan deze behuizing bevestigd met kabelbinders, waardoor er bij een beschadiging kortsluiting ontstaat.
Het aarden kan op verschillende manieren, daarover lees je meer onder het kopje ‘Hoe werkt het aarden van zonnepanelen?’.
Waarom moet je je zonnepanelen aarden?
Er zijn meerdere redenen om zonnepanelen te aarden. We zetten ze op een rijtje:
- Het is verplicht. Het aarden van de behuizing van zonnepanelen is sinds 2017 verplicht. De zonnepanelen zelf zijn dubbel geïsoleerd en daarom is het aarden van de panelen zelf niet verplicht. Maar de behuizing, de metalen montagerails waarop de zonnepanelen liggen, moet wel geaard worden. Soms gaat de behuizing namelijk zelf stroom geleiden die blijft hangen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
- Het helpt schade voorkomen bij blikseminslag. Hoewel de zonnepanelen zelf niet geaard hoeven te worden, kan je dit wel (laten) doen om schade bij blikseminslag te voorkomen. Zonnepanelen zelf trekken geen bliksem aan, maar als ze op het hoogste punt liggen of vlakbij een bliksemafleider, kan de bliksem er natuurlijk wel inslaan. Door de zonnepanelen zelf te aarden, verkleint de kans op grote schade.
- Soms schrijft de fabrikant of verzekering het aarden van de panelen voor. Door het aarden van de panelen zelf wordt het paneel beschermt tegen spanningserosie. Deze erosie zorgt voor de aftakeling van de panelen. Door het aarden zal het vermogen van de panelen dus hoger blijven.
- Het is veiliger. Of het nu verplicht is of niet: het aarden van zonnepanelen zelf en de behuizing is simpelweg veiliger. Je voorkomt gevaarlijke situaties zoals het in brand vliegen van de installatie door een overschot aan elektriciteit die niet weg kan lopen.
Ook omvormers moeten worden voorzien van een overspanningsbeveiliging. Omvormers moeten bij bliksem altijd verbonden blijven met de wisselspanning, zodat op deze manier overtollige stroom de aarde in gaat. Bij een te hoge spanning schakelen omvormers automatisch uit.
Mijn zonnepanelen zijn niet geaard, wat nu?
In 2017 is er een nieuwe NEN 1010 verschenen, het veiligheidshandboek voor elektrische installaties. In de NEN 1010 is het aarden van de behuizing van zonnepanelen verplicht. De installaties worden namelijk gezien als ‘vreemd geleidend deel’. Voor 2017 was het aarden nog niet verplicht en hoefden zonnepanelen ook niet hun eigen eindgroep in de groepenkast te hebben.
Hoe kan je zien of jouw panelen geaard zijn? Er loopt dan een groene of gele aardkabel van de omvormer naar de groepenkast, je kan dit zien bij de omvormer. Is dit niet het geval? Dan kan je ons altijd bellen voor een advies. Soms loopt de aarding direct van de panelen naar de aarde en niet via de omvormer.
Er zijn situaties waarin het slim is je zonnepanelen of de behuizing alsnog te aarden. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen in de buurt van een bliksemafleider liggen of als er een omvormer zonder transformator is gebruikt.
Vragen over het aarden van jouw huidige zonnepanelen?
Hoe werkt het aarden van zonnepanelen?
Er zijn verschillende manieren voor het aarden van zonnepanelen. De meest gebruikte manier is het aansluiten van een aardingskabel op de omvormer. Deze kabel wordt de vereffeningskabel genoemd. Via een aardrail wordt deze kabel op de hoofdaarde van je huis aangesloten.
Wordt er geen gebruik gemaakt van één omvormer, maar van micro-omvormers? Dan kan je de aarde niet via de omvormer laten verlopen. Vaak wordt de vereffeningskabel dan direct op de hoofdaarde van je huis aangesloten.
Een andere manier is om een aparte aarding van de zonnepanelen te verzorgen. Deze loopt aan de buitenkant van de woning direct naar de aarde toe.
Zonnepanelen en blikseminslag
We noemden het al: zonnepanelen trekken geen bliksem aan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kans op een blikseminslag groter wordt als je zonnepanelen hebt. Wel zijn zonnepanelen natuurlijk een elektrische installatie. Áls de bliksem er in slaat, is het belangrijk dat die overtollige energie snel afgevoerd kan worden.
Heb je een plat dak en zonnepanelen? Dan is het aarden van de panelen zelf extra aan te raden, omdat ze dan het hoogste punt vormen.
Zijn de panelen vlakbij een bliksemafleider geïnstalleerd? Dan kan de bliksem via de bliksemafleider alsnog op de panelen overslaan. Ook in dat geval is het slim de panelen zelf te aarden.
Voor het voorkomen van schade bij bliksem is ook het legplan belangrijk. Door de kabels op de juiste manier te leggen, ontstaan er minder snel hoogspanningen.
Hulp bij het aarden van je zonnepanelen
Het installeren en aarden van zonnepanelen is een vak apart. Zonnepanelen wekken elektriciteit op en staan daardoor altijd onder spanning. Het is daarom extra belangrijk dat er veilig wordt gewerkt en dat de installatie correct wordt geïnstalleerd. En daar helpt het team van Energievanzelf graag bij.
Onze monteurs zijn allemaal correct opgeleid en hebben veel ervaring. Wij richten ons volledig op zonnepanelen en zijn daardoor echte experts in ons vak! Installeren wij de zonnepanelen op jouw dak, dan weet je dat het goed zit.
Jouw zonnepanelen laten installeren inclusief juiste aarding?
Vraag vandaag nog jouw vrijblijvende offerte aan!
Heb je geen vragen, maar wil je vooral weten wat we voor jou kunnen doen? Vraag dan gemakkelijk onze vrijblijvende offerte aan. Zo weet je snel waar je aan toe bent en wat we voor jou kunnen betekenen. Natuurlijk staan onze adviseurs je ook altijd graag te woord. Wanneer start jij met profiteren van zonne-energie?