BTW teruggave voor zonnepanelen: dit wil je weten!
Het klinkt aantrekkelijk: btw teruggave voor je zonnepanelen. En dat is het ook! Want bij de aanschaf van 12 zonnepanelen, gaat het al snel om een bedrag van €750 aan btw wat je terugkrijgt van de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen lever je namelijk stroom terug aan het elektriciteitsnet. Voor de Belastingdienst ben je daarom een kleine ondernemer en kan je btw terugvragen. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je graag uit!
Goed om te weten: met ingang van 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen waarschijnlijk naar 0% gebracht, het zogenaamde nultarief. Je betaalt dan geen btw meer over je zonnepanelen, dus hoeft deze ook niet terug te vragen. Tot die tijd is het slim om je btw wel terug te vragen. Het gaat immers om een flink bedrag!
Btw terugvragen als ondernemer
Zowel particulieren als ondernemers kunnen de betaalde btw op zonnepanelen terugvragen. Voor ondernemers gaat dit via hun normale belastingaangifte. De verschuldigde btw en voorbelasting van de zonnepanelen tel je op bij de btw van de onderneming. In deze tekst behandelen we verder de btw teruggave voor particulieren. Voor vragen kan je natuurlijk altijd contact opnemen. Zie ook de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
Hoe werkt belastingteruggave voor zonnepanelen?
Door je aan te melden als ondernemer, kan je de btw op jouw zonnepalen terugvragen. Het aanmelden als ondernemer verloopt via de Belastingdienst, waar je je aanmeldt als ‘zonnepaneelhouder’. Vervolgens vraag je via de btw aangifte de betaalde btw over jouw zonnepanelen en de installatiekosten terug. Op deze pagina vind je alle informatie die je zoekt over btw teruggave voor zonnepanelen.
Laat je zonnepanelen op het dak van je woning installeren, dan mag je alle betaalde btw terugvragen. Zijn het geïntegreerde zonnepanelen, die ook fungeren als dakbedekking? Dan kan je via de Belastingdienst 1/3e van de btw terugvragen.
Aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR) of niet?
Bij het terugvragen van btw meld je jezelf aan als ondernemer. Je hebt dan de mogelijkheid om mee te doen met de kleineondernemersregeling (KOR). Het aanmelden voor deze regeling heeft voor- en nadelen. We zetten de feiten op een rijtje.
- De KOR is een regeling voor kleine ondernemers die een omzet hebben van minder dan €20.000,- per jaar. Zij hoeven niet elk kwartaal btw-aangifte te doen en hebben daardoor minder administratieve lasten.
- Voor particulieren die geen eigen bedrijf hebben of willen beginnen, is het meedoen aan de KOR vaak de slimste optie. Je hoeft dan maar eenmalig btw aangifte te doen, wat veel tijd scheelt.
- Ben je van plan om in de jaren na je aanschaf je installatie verder uit te breiden? Bijvoorbeeld met een aanvullende set of een omvormer? Dan is het slimmer niet mee te doen aan de KOR. Je kan namelijk minimaal 3 jaar geen btw meer terugvragen na het inschrijven voor de KOR.
Wanneer moet je de btw terugvragen voor zonnepanelen?
Als je de zonnepanelen dit jaar koopt, heb je na afloop van het kalenderjaar 6 maanden de tijd voor het terugvragen van de btw. Je moet dus tussen 1 januari en 1 juli van het volgende jaar de btw terugvragen.
Het aanmelden als ondernemer moet je wel in het jaar doen dat je je zonnepanelen aanschaft. Hiervoor gebruik je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ voor particulieren.
Ga je in een nieuwbouwhuis wonen? Doe dan mee aan de KOR in het jaar nadat je de zonnepanelen in gebruik het genomen. Anders moet je misschien een deel van de btw teruggave weer terugbetalen. We leggen je graag uit hoe het zit in jouw situatie.
Ben je te laat, dan kan je de belastinginspecteur vragen om alsnog akkoord te gaan met teruggave. Maar het op tijd terugvragen van de btw scheelt tijd en gedoe.
Goed om te weten over jouw btw teruggave
- Ga je op jouw naam de btw terugvragen? Dan moet ook jouw naam op het energiecontract en op de factuur van de zonnepanelen staan.
- Bij het doen van de aangifte voor de teruggave van de btw, moet je het maximale opwekvermogen (gemeten in Wattpiek) invullen. Houd dit dus bij de hand. Je kunt de btw-aangifte zelf doen, maar dit ook laten doen.
- Over de stroom die je opwekt, betaal je belasting. Deze belasting wordt forfait genoemd en is een laag bedrag. Als je meedoet aan de KOR, hoef je dit forfait maar eenmalig te betalen. Het wordt automatisch verrekend met het bedrag wat je terugkrijgt van de Belastingdienst.
- Wil je extra zonnepanelen aanschaffen? Ben je van plan binnenkort te starten als ondernemer? Of heb je vragen over het terugvragen van de btw als ondernemer? Afhankelijk van de situatie gelden bepaalde regels. We beantwoorden al je vragen.
- Koop je voor een tweede keer zonnepanelen? Dan kan je niet altijd opnieuw btw terugvragen. Dit is onder andere afhankelijk van het jaar waarin je de eerste keer zonnepanelen kocht en of je bent aangemeld voor de KOR. We denken graag met je mee! Neem dus zeker even contact op om te overleggen over de mogelijkheden.
Lenen voor de aanschaf van jouw zonnepanelen
Ga je geld lenen voor de aanschaf van jouw zonnepanelen? Sommige leningen worden verstrekt exclusief btw. Dat betekent dat je alleen een lening krijgt voor de zonnepanelen zonder het btw bedrag. Daardoor moet je de btw in eerste instantie zelf betalen. Later kan je deze dan weer terugvragen bij de Belastingdienst.
Sluit je een lening inclusief btw af, dan hoef je geen eigen geld in te leggen bij de aanschaf van de zonepanelen. Na het terugvragen van de btw aan de Belastingdienst, kan je ervoor kiezen dit deel van de lening vroegtijdig af te lossen.
Wil je geen eigen geld inleggen bij de aanschaf, sluit dan altijd een lening inclusief btw af.
Hoe zit het vanaf 2023 met de btw teruggave?
Het kabinet wil graag af van de btw op zonnepanelen. Om dit te regelen moesten eerst de Europese regels veranderen. Dit is inmiddels gebeurd. Daardoor kan de overheid aan de slag met het invoeren van het nultarief. Doordat er dan geen btw meer hoeft te worden betaald, hoef je het ook niet terug te vragen. Scheelt zowel jou, als koper van zonnepanelen, als de Belastingdienst veel tijd! Een ander voordeel is dat de drempel om zonnepanelen aan te schaffen hiermee nog kleiner wordt.
Alle informatie die je zoekt over belasting op zonnepanelen
Verder lezen over de btw teruggave? Op de website van de Rijksoverheid staat nog meer informatie over dit onderwerp. Maar ook het team van Energievanzelf geeft je met plezier de informatie die jij nodig hebt.
Ben je je aan het oriënteren op zonnepanelen en benieuwd wat de opties zijn? Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op voor een advies op maat voor jouw situatie!