Subsidie op zonnepanelen: dit wil je weten!

Ga je zonnepanelen op je huis of bedrijf plaatsen, dan is het altijd slim om te kijken welke subsidies voor zonnepanelen er beschikbaar zijn. Voor particulieren zijn er geen landelijke subsidies meer, maar er zijn wel diverse alternatieven. Daarnaast werken sommige gemeenten wel met subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje!

Maak als particulier gebruik van:

  1. Lokale subsidie op zonnepanelen via jouw gemeente;
  2. De SCE subsidie via een energiecoöperatie of VvE;
  3. Btw teruggave via de kleine ondernemersregeling;
  4. De salderingsregeling die loopt tot 2031;
  5. Leen geld via de Energiebespaarlening;
  6. Controleer of jouw gemeente met de Duurzaamheidslening werkt;
  7. Of met de Stimuleringsregeling voor duurzame energie.

 

Lees op deze pagina alles over bovenstaande subsidies voor zonnepanelen en alle andere mogelijkheden. Heb je vragen over een bepaalde subsidie of over zonnepanelen? Je kan altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen of een offerte aanvragen.

Subsidie voor zonnepanelen voor ondernemers

Ben je een ondernemer en nieuwsgierig voor welke subsidies je in aanmerking komt? Bekijk alle informatie over het plaatsen van zakelijke zonnepanelen en de subsidies die je daarvoor kan aanvragen. Een belangrijke subsidie voor ondernemers is bijvoorbeeld de SDE++.

Lees meer over de subsidies voor zonnepanelen als ondernemer

1. Subsidie voor zonnepanelen via jouw gemeente

Er zijn geen landelijke subsidies meer verkrijgbaar voor het plaatsen van zonnepanelen op je woning. Er zijn echter wel gemeentes die subsidies verstrekken voor het verduurzamen van je woning met zonnepanelen. Informeer bij je gemeente naar de eventuele subsidies voor alle mogelijkheden in jouw omgeving. Ook het team van Energievanzelf kan dit voor jou nagaan, neem dus contact op om de mogelijkheden met ons te bespreken.

2. Maak gebruik van de SCE subsidie voor zonnepanelen

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is een subsidie voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Lokale initiatieven die zich richten op groene energie komen voor deze subsidie in aanmerking. Dankzij de subsidie ben je 15 jaar lang vrijgesteld van het betalen van energiebelasting. Je krijgt per opgewekte kWh een bedrag aan subsidie uitgekeerd.

De SCE is alleen beschikbaar voor leden van een energiecoöperatie of VvE in een bepaald postcoderoosgebied. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor het in aanmerking komen van de SCE. Daarnaast is de inschrijving voor de subsidie gebonden aan bepaalde periodes. Ben jij (lid van) een energiecoöperatie of VvE? We denken graag mee over de mogelijkheden voor jouw groene initiatief!

Neem vrijblijvend contact op

3. Profiteren van btw teruggave op jouw zonnepanelen

Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaal je btw. Deze btw betaal je over de zonnepanelen zelf en over de gewerkte uren. Maar, als particulier zijnde kan je profiteren van btw teruggave!

Via de Kleine Ondernemersregeling (KOR) kan je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor meld je je aan als ondernemer bij de Belastingdienst met het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Vervolgens kan je je aanmelden met de ontvangen inloggegevens en de btw terugvragen. Je kan de btw alleen terugvragen als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd en betaald. Doe de aangifte wel op tijd: binnen 6 maanden na de installatie van de zonnepanelen.

In de toekomst wil het kabinet naar een btw-nultarief toe op de levering en installatie van de zonnepanelen. Dan hoeft er geen btw meer teruggevraagd worden bij de Belastingdienst. Tot die tijd is het zeker de moeite waard dit wel te doen. De gemiddelde besparing van een gezin is honderden euro’s en kan oplopen tot wel 1000 euro.

Hulp nodig bij het terugvragen van de btw?

Energievanzelf helpt je graag!

4. Geld ontvangen voor opgewekte stroom met de salderingsregeling

De salderingsregeling is geen subsidie voor zonnepanelen, maar wel een leuke financiële meevaller. Vaak leveren zonnepanelen overdag meer stroom op dan je gebruikt. Deze stroom wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling wordt deze terug geleverde stroom verrekend met de stroom die je afneemt van het stroomnet. Een fijne regeling, maar vanaf 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd. In 2031 kan er helemaal niet meer worden gesaldeerd. Hoe eerder je zonnepanelen neemt, hoe langer je nog profiteert van de salderingsregeling dus!

Wil je meer weten over de salderingsregeling en over hoe het afbouwen werkt? Lees dan op deze pagina verder.

5. Geld lenen via de Energiebespaarlening

Wil je een lening afsluiten voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds een interessante optie, omdat je hierbij een lage rente betaalt.

De Energiebespaarlening kan je aanvragen als je minimaal twee energiebesparende investeringen doet in je woning. Dat is bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, maar ook isolatie van je dak, gevel, of vloer, het installeren van een zonneboiler of warmtepomp of één van de andere energiebesparende maatregelen. Maximaal 75% van het bedrag kan worden gebruikt voor de zonnepanelen, de overige 25% moet worden geïnvesteerd in een andere maatregel.

Wil je meerdere energiebesparende maatregelen voor jouw huis laten uitvoeren? Energievanzelf heeft een netwerk met specialisten in diverse branches. Ook voor het installeren van een nieuwe warmte installatie of het isoleren van je huis kan je bij ons terecht! Samen met onze partners bieden we een compleet pakket voor het verduurzamen van jouw woning of bedrijf.

Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken

6. Werkt jouw gemeente met de Duurzaamheidslening?

In sommige gemeenten is er de SVn Duurzaamheidslening. Tegen een lage rente kan je €2.500 tot €25.000 lenen voor zonnepanelen, isolatie of zonneboilers. Er kunnen per gemeente wel aanvullende eisen zijn. Afhankelijk van het geleende bedrag is de looptijd 10 tot 15 jaar. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de Duurzaamheidslening? We controleren het graag voor je!

7. Gebruik maken van de stimuleringsregeling

Een andere regeling waar je gebruik van kan maken is de stimuleringsregeling. Deze regeling is er om onderhoud, restauratie of renovatie goedkoop te financieren. In sommige gemeenten kan de regeling ook voor zonnepanelen worden gebruikt. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

Ook zonder subsidie een interessante investering!

Het krijgen van een subsidie voor zonnepanelen is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maar kom je niet in aanmerking voor een subsidie op zonnepanelen? Ook dan blijven zonnepanelen een rendabele investering! Zeker met de wisselende energieprijzen worden zonnepanelen steeds interessanter. Benieuwd hoe snel jij je panelen terug kan verdienen? We maken graag een berekening voor je, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Na het terugverdienen van de zonnepanelen profiteer je jarenlang van jouw gratis, als vanzelf opgewekte, zonne-energie!

Vraag direct jouw offerte en berekening aan