Je overweegt zonnepanelen te kopen. Maar wat je dan natuurlijk eerst wilt weten: wat wordt de opbrengst van die zonnepanelen? Een logische vraag, die we graag voor je beantwoorden.

Reken de opbrengst van je zonnepanelen gemakkelijk uit

Weten wat de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland is? Dat is gemakkelijk uit te rekenen, wat we graag voor je doen. Verderop op deze pagina gaan we dieper in op het berekenen van het verwachte rendement voor jouw persoonlijke situatie. Daarbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de hellingshoek, ligging en andere factoren als schaduw en leeftijd van de panelen. En wist je dat het ook mogelijk is je verbruik dagelijks in te zien met een app? Maar daarover later meer, eerst gaan we rekenen!

Voor het berekenen van de gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen reken je met:

  • Het vermogen per zonnepaneel. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is 360 Wattpiek (Wp). Bij ideale omstandigheden levert 1 Wattpiek precies 1 kWh energie op.
  • Het aantal zonnepanelen.
  • De energieprijs die je betaalt.
  • De rekenfactor voor de opbrengst in Nederland. Er zijn veel factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden. De opbrengst is daardoor niet 100%, maar ligt wat lager. In Nederland wordt er meestal gewerkt met een factor van 0,85. Dat betekent dat de panelen dus niet 1 kWh per Wattpiek opleveren, maar 0,85.

Het berekenen van de gemiddelde opbrengst van jouw (toekomstige) zonnepanelen is dus:

Het vermogen per paneel (gemiddeld genomen is dit 360 Wp) x het aantal zonnepanelen x de energieprijs x 0,85 (de rekenfactor).

Als voorbeeld nemen we de gemiddelde energieprijs van augustus 2022. Dit was €0,58. Voor 10 zonnepanelen geldt dan een opbrengst van:

360 x 10 x €0,58 x 0,85 = €1775 per jaar.

De opbrengst in kWh is 360 x 10 x 0,85 = 3060 kWh per jaar.

Liever weten wat de opbrengst per maand of per dag is? Deel dan de totale opbrengst door 12 (maanden) of door 365 (dagen). Natuurlijk is er wel een verschil in opbrengst tussen de winter- en zomermaanden.

Jouw persoonlijke opbrengst helemaal doorgerekend

Wil je graag een compleet en duidelijk overzicht van de opbrengst van jouw toekomstige zonnepanelen? Dat maken we bij Energievanzelf graag voor je! We rekenen alles precies voor je uit. Zo weet je precies wat de verwachte terugverdientijd van jouw zonnepanelen is.

Bij een stijgende energieprijs een stijgende opbrengst

Het financiële rendement van zonnepanelen is dus geen statisch gegeven. Het hangt af van de energieprijs. Want stijgt de energieprijs, dan leveren jouw zonnepanelen financieel gezien meer rendement op!

Met de fluctuerende energieprijzen worden de voordelen van zonnepanelen steeds groter. Je bent namelijk minder afhankelijk van de laatste prijsontwikkelingen.

 

Factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

Er zijn veel factoren die de opbrengst van zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Valt er bijvoorbeeld geregeld schaduw op jouw panelen? Is de ligging optimaal? Zijn je panelen niet vies of al wat ouder? Allerlei factoren die de opbrengst van jouw panelen beïnvloeden. Daardoor kan de factor van 0,85 voor jouw situatie hoger of lager uitvallen.

1.     Schaduw op jouw zonnepanelen

Op sommige daken valt een deel van de dag schaduw. Het grootste nadeel van zonnepanelen is dat schaduw op één paneel, de opbrengst van de andere panelen beïnvloedt. Je kan ervoor kiezen op die plaats geen panelen te leggen, maar er zijn ook andere oplossingen. Het parallel schakelen van de zonnepanelen bijvoorbeeld. De zonnepanelen worden in dat geval onafhankelijk van elkaar geïnstalleerd. Dat betekent dat de opgewekte stroom niet in één string naar de omvormer gaat, maar dat dit voor elk paneel apart wordt geregeld. Lees meer over het serie of parallel schakelen van zonnepanelen.

2.     De ligging van de zonnepanelen

Liggen jouw panelen op het zuiden, in een hoek van zo’n 35 graden en valt er geen schaduw op? Perfect! Maar lang niet elk dak heeft deze perfecte condities. Daarom is zowel de oriëntatie als de ligging van belang. Hiervoor kan je ook kijken naar de instralingsschijf. Dit diagram geeft exact aan welke opbrengst je mag verwachten bij een bepaalde hellingshoek en windrichting.

3.     Jouw locatie in Nederland

Een andere factor die invloed heeft is je locatie in Nederland. In het westen zijn gemiddeld genomen iets meer zonuren dan in het oosten. Is het een reden om naar het westen te verhuizen? Dat niet, want de kosten voor het verhuizen liggen waarschijnlijk hoger dan het verschil in opbrengst!

4.     Kwaliteit van de zonnepanelen

Niet elk zonnepaneel is hetzelfde. Het maximale vermogen verschilt, maar ook de kwaliteit per paneel verschilt. Daarnaast is de opbrengst van een paneel elk jaar iets lager. Maar waar het ene paneel 0,5% per jaar achteruit gaat, is dit bij een ander paneel 2%. Nogal een verschil dus! Na 25 jaar heeft een zonnepaneel gemiddeld genomen nog 85% rendement ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Daarnaast zijn er verschillende soorten zonnepanelen, waarbij ook de opbrengst weer verschillend is.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voortbordurend op de opbrengst, vragen veel mensen zich af: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Daarvoor is het belangrijk je energieverbruik te weten. Vaak kan je dit terugvinden in het overzicht van jouw energieleverancier. Het gemiddelde energieverbruik voor een Nederlandse tussenwoning was in 2020 2850 kWh per jaar (bron: CBS). Laten we als voorbeeld rekenen met 2850 kWh per jaar. Als je een zonnepaneel hebt wat 360 kWh per jaar opbrengt, heb je 2850/(360×0,85) = 9 zonnepanelen nodig voor het opwekken van je totale energiebehoefte. De 0,85 is hierbij weer de rekenfactor.

Precies weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

 

 

Door afbouwen salderingsregeling lagere opbrengst zonnepanelen?

Je zonnepanelen wekken precies de stroom op die jij gebruikt. Mooi, geen energierekening meer! Toch? Maar zo werkt het helaas niet helemaal. Het moment dat de stroom wordt opgewekt (overdag als de zon schijnt) valt namelijk niet altijd samen met het moment dat de stroom gebruikt wordt. Want ook ’s nachts willen we dat de koelkast en vriezer het blijven doen. Er wordt dus overdag meer stroom opgewekt dan je gebruikt. Ook wordt er natuurlijk in de zomer meer stroom opgewekt dan in de winter. De stroom die je teveel opwekt wordt in principe teruggeleverd aan het stroomnet.

Momenteel kan iedereen in Nederland met zonnepanelen nog gebruik maken van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat je de teruggeleverde stroom, mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Dit zorgt ervoor dat je aan het eind van de streep een heel lage energierekening overhoudt. Deze regeling gaat echter afgebouwd worden de komende jaren. Daardoor wordt het minder lonend om energie terug te leveren. Je krijgt hier namelijk een lagere vergoeding voor dan voor stroom die je inkoopt.

Een optie is dan het opslaan van de opgewekte stroom in accu’s, ook wel thuisbatterijen. Je slaat de teveel opgewekte stroom op, om die op een later moment te gebruiken. Hiermee vergroot je de opbrengst van jouw zonnepanelen. Daarnaast is het een manier om minder afhankelijk te zijn van het stroomnet. Met het omzetten van één schakelaar ben je losgekoppeld van het stroomnet en gebruik je de energie uit jouw accu’s.

 

De opbrengst van je zonnepanelen inzien met een handige app

Altijd leuk: op elk moment de opbrengst van jouw zonnepanelen inzien. Dat kan met de handige app! Elke zonnepanelenleverancier heeft een eigen app. Daarin zie je op elk moment van de dag de opbrengst van jouw zonnepanelen. Bij sommige constructies zie je zelfs per paneel wat er wordt opgewekt.

 

Meer weten over zonnepanelen op jouw dak

Een complete berekening van de verwachte opbrengst van jouw zonnepanelen? Die maken we met plezier.

Van het aanvragen van informatie tot de installatie van jouw zonnepanelen: wij zorgen ervoor dat alles als vanzelf gaat. Zo wordt straks jouw Energie vanzelf opgewekt!