Installatie van zonnepanelen: zo geregeld

Zonnepanelen laten installeren op het dak van jouw huis? Daar is maatwerk voor nodig, maar met behulp van onze adviseurs is dat zo geregeld. Lees hier wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen.

 

Is het dak geschikt voor zonnepanelen?

Of de zonnepanelen op jouw huis wel of niet optimaal geïnstalleerd worden, is van veel verschillende factoren afhankelijk. Zo is het rendement van de zonnepanelen voor een groot deel afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen. Daarnaast checken we altijd of de dakpannen geschikt zijn voor zonnepanelen. Beschikt het huis over oude dakpannen? Dan kan het verstandig zijn om (een deel van) de oude dakpannen te vervangen. Door oude of broze dakpannen ontstaat namelijk gevaar voor verzakking van zonnepanelen of het afbreken van de installatie.

Serie- of parallel schakelen van zonnepanelen

Moeten de zonnepanelen serie- of parallel geschakeld worden? Welke van de twee schakelingen de beste optie is, is afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen en de schaduw die op de zonnepanelen valt. Liggen jouw zonnepanelen een deel van de dag in de schaduw? Of zit er verschil in opbrengst doordat een aantal zonnepanelen een andere ligging hebben? Dan is het verstandig om te kiezen voor parallel schakelen. Wanneer de opbrengst voor alle zonnepanelen gelijk is en de zonnepanelen de hele dag in de zon liggen, is serie schakelen de beste (en voordeligste!) keuze. Welke schakeling het beste bij jouw huis past? Daar geven je we je graag advies over.

Is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Ook een belangrijke vraag: is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen? In veel gevallen (bijvoorbeeld bij een oudere meterkast) moet er voor de installatie van zonnepanelen een extra groep geplaatst worden. Dat kan niet altijd zomaar. Om deze extra groep te kunnen installeren moet er namelijk genoeg ruimte zijn in de meterkast. Daarnaast moet de groepenkast de extra stroom van de zonnepanelen ook veilig kunnen verdelen naar de verbruikers en het stroomnet. Is jouw meterkast hier niet geschikt voor? Dan adviseren we om een nieuwe meterkast te plaatsen. Dat is misschien een extra investering, maar bij het plaatsen van een nieuwe meterkast ben je direct voorbereid op eventuele toekomstige extra producten, zoals een warmtepomp of laadpaal.

Omvormers en micro-omvormers

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan heb je ook een omvormer nodig. Deze omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning – de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt – wordt omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom is bruikbaar voor het energienet. Zo’n omvormer neemt ook wat ruimte in beslag. Heb je deze ruimte niet beschikbaar? Dan is een micro-omvormer een goede optie. Deze micro-omvormer wordt achter elke zonnepaneel geplaatst en is daardoor alleen beschikbaar voor parallel geschakelde zonnepanelen.

IMG-20210615-WA0000

Heb je vragen over de installatie van jouw zonnepanelen?

Ligging van zonnepanelen, serie- of parallel schakelen en omvormers: veel vaktermen waarbij je zelf waarschijnlijk geen idee hebt wat de beste keuze is. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Onze adviseurs staan klaar om je verder te helpen. Direct een vraag? Bel naar 0343-745824 of mail naar info@energievanzelf.nl. Tot snel!