Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Het is een vraag die veel aan ons gesteld wordt. Goed nieuws: vrijwel elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Ook op een bitumen dak bijvoorbeeld leggen wij zonnepanelen. Natuurlijk is het wel belangrijk enkele zaken te controleren. Ook is er per daksoort een bepaalde installatietechniek het meest geschikt. En hoe zit het eigenlijk met zonnepanelen als dakbedekking gebruiken? Lees alles over het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak!

Controleren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

Bijna elk soort dak is geschikt voor zonnepanelen. Maar er zijn enkele zaken die vooraf gecontroleerd moeten worden. Is de draagstructuur van het dak sterk genoeg? Valt er veel zon op de panelen? Is er genoeg ruimte voor het aantal gewenste panelen? En hoeveel wind staat er op het dak?

Belangrijk is ook de hellingshoek van het dak. Heeft het dak een helling tussen de 20 en 50 graden? Dan is er geen extra frame nodig. Op een plat dak worden de panelen namelijk met een frame in de juiste hellingshoek gezet.

Ligt jouw dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kunnen zonnepanelen alsnog heel rendabel zijn. Vaak adviseren we de panelen in dat geval parallel te schakelen.

Genoeg om mee te nemen in de overweging dus. Natuurlijk hoef je niet zelf alles uit te zoeken. Ons team denkt graag met je mee! Neem voor een advies op maat direct even contact op.

Ik wil een vrijblijvende afspraak inplannen

Elk dak zijn eigen installatietechniek

Per dak verschilt het op welke manier de panelen erop worden geïnstalleerd. Op deze pagina lees je alles over de verschillende mogelijkheden.

  • Zonnepanelen leggen met een indaksysteem
  • Zonnepanelen als dakbedekking
  • Zonnepanelen op een schuin dak
  • Zonnepanelen op een bitumen dak
  • Zonnepanelen op de schuur
  • Zonnepanelen op een plat dak
  • Zonnepanelen op een carport

Zonnepanelen met een indaksysteem

Allereerst vertellen we graag over het indaksysteem. Dit systeem kenmerkt zich door de mooie afwerking. De zonnepanelen liggen tussen de dakpannen in en vormen daarmee een fraai, strak afgewerkt geheel. De panelen worden geplaatst op dezelfde hoogte als de huidige dak bekleding. Deze optie is zeer geschikt als je wilt kiezen voor duurzaamheid, maar niet ten koste van de uitstraling van het huis.

Energievanzelf heeft veel ervaring bij het leggen van indaksystemen. Zeker bij een nieuw dak is het een slimme optie, omdat je bespaart op de aanschaf van dakpannen.

Zonnepanelen als dakbedekking

Met het indaksysteem gebruik je de zonnepanelen deels als dakbedekking. Bij dit systeem liggen er rondom de zonnepanelen nog wel dakpannen. Het is ook mogelijk het dak volledig van zonnepanelen te maken. Deze optie wordt vaak verkozen bij een renovatie en nieuwbouwprojecten. Dat kan de bouw van een huis zijn, maar bijvoorbeeld ook de bouw van een serre, kas of bedrijfshal. Er hoeft geen andere dakbedekking aangeschaft te worden, wat natuurlijk scheelt in de kosten. Dankzij speciale profielen zijn de zonnepanelen als dakbedekking volledig waterdicht.

Zonnepanelen op een schuin dak

Er zijn veel verschillende soorten schuine daken, zoals het piramidedak, of het zadeldak. Op ieder daktype zijn er mogelijkheden. Het grote voordeel van zonnepanelen op een schuin dak, is dat het dak wordt gebruikt als montagesysteem. Een schuin dak zorgt automatisch voor een hellingshoek.

Bij zonnepanelen op dakpannen worden er haken gebruikt, waarop rails worden bevestigd. Ook kan Energievanzelf zonnepanelen plaatsen op een aluminium of stalen dak. Bij zonnepanelen op een felsnaad dak worden de panelen op de ruggen van het dak gemonteerd.

Indien zonnepanelen worden geplaatst op een golfplaten dak wordt er speciaal bevestigingsmateriaal gebruikt. Dit bestaat uit hoogwaardig aluminium voorzien van een dikke coating tussen het bevestigingsmateriaal van de zonnepanelen en het golfplaten dak.

Wil je weten hoe we bij jouw schuine dak te werk gaan? We vertellen je er graag meer over!

Vraag het aan onze specialist

Zonnepanelen op een bitumen dak

Bij zonnepanelen op een schuin bitumen dak wordt er gebruikt gemaakt van ballast. Hierdoor hoeft er niet te worden geboord, met alle lekkagerisico’s van dien. Energievanzelf maakt gebruik van modellen waarmee de zwaarte van de ballast precies wordt weergegeven.

Zonnepanelen op de schuur

Voor zonnepanelen op de schuur geldt hetzelfde als bij zonnepanelen op het huis. De aansluiting van de zonnepanelen op het stroomnet vraagt soms wat aanpassingen. Dit gaat via de meterkast, die meestal in huis is geplaatst. Daardoor moet er soms een kabel worden ingegraven tussen de meterkast en de schuur. Is er al stroom aanwezig in de schuur, dan is het over het algemeen niet nodig een extra kabel in te graven.

Zonnepanelen op een carport

Zonnepanelen zijn goed te installeren op een carport. Energievanzelf heeft ervaring met zonnepanelen op een carport. Een mooie oplossing als het dak van je woning niet geschikt is of als je net wat meer zonne-energie wilt opwekken.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen zijn goed te installeren op platte daken. Energievanzelf heeft ervaring met veel verschillende soorten dakbedekking bij zonnepanelen op een plat dak. Zoals zonnepanelen op een bitumen dak, dat soms is voorzien van grind. Ook plaatsten we al zonnepanelen op sedum, zonnepanelen op een EPDM dak en zonnepanelen op een PVC dak.

Een advies op maat voor jouw dak

Elk type dak vraagt om een eigen specifieke aanpak. Energievanzelf maakt gebruik van een hoogwaardig montagesysteem, waarmee voor elk dak een legplan op maat wordt opgesteld. Zo worden de mogelijkheden van jouw dak(en) optimaal gebruikt. Maar natuurlijk kijken we niet alleen naar de juiste ligging, het oog wilt ook wat! Want hoe kunnen de panelen het beste gelegd worden? En heel wat anders: wat is eigenlijk de meest geschikte omvormer in jouw situatie?

We hebben een vrijblijvend adviesgesprek met elkaar, van waaruit onze specialist één of meer opties uitwerkt. Voordat je energie vanzelf binnenkomt, willen wij dat het geen daaraan vooraf ook vanzelf gaat.

Wek jij straks ook je eigen stroom als vanzelf op?

Ik wil zonnepanelen!