Zonnepanelen kopen – lees alles wat moet je weten?

blog - aanschaffen zonnepanelen

Voordat je überhaupt aan zonnepanelen denkt op jouw dak, is het belangrijk dat je voorzien bent van alle hoofdzakelijke informatie.

Ik ben Fulco, adviseur van ”Energievanzelf” en zal je in dit blog voorzien van alle belangrijke informatie over zonne-energie.

Waarom zonnepanelen?

De Nederlandse overheid wil klimaatverandering tegengaan. Het doel is om 2030 49% minder CO2 uit te stoten, ten opzichte van 1990. Daaraan gekoppeld is het Energieakkoord dat werd overeengekomen in 2013. Hierin staat, dat ook in 2030, minimaal 27% van alle energie duurzaam opgewekt dient te worden. Dit is een flinke uitdaging.

Daarom zijn er zonnepanelen in het leven geroepen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en doen dit net zoals een plant of boom die ook op zonlicht groeien en bloeien. Samen met nog andere groene oplossingen, gaan we ons inzetten om deze doelstelling te halen, doe je mee?

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Deze stroom kun je niet direct aansluiten op je apparaten. Daarvoor is omvormer noodzakelijk. Dit apparaat zet de stroom van de zonnepanelen om naar bruikbare elektriciteit.

Verbruik je geen stroom terwijl de zon wel schijnt? Dan gaat je opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als die je normaal betaalt voor de stroom. Want zodra je het weer nodig heeft, als de zon niet schijnt, verrekent de stroommeter in de meterkast dat voor je. Dit proces noemen we ”salderen”.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen bestaan er in diverse kleuren, maar nog belangrijker: de verschillen in hoeveel zonnepanelen opleveren. Het éne paneel kan meer zonne-energie omzetten in elektriciteit dan de andere.

Aller eerst, welke kleuren zijn er?

 • Egaal zwarte zonnepanelen. Deze hebben het hoogste rendement, omdat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Vandaar de naam mono kristallijne zonnepanelen;
 • Zonnepanelen die blauw zijn. Deze soort bevatten meerdere kristallen en heten daarom Polykristallijne zonnepanelen.
 • Amorf zonnepanelen. Deze soort panelen zijn het goedkoopst, maar hebben ook het laagste rendement. Die panelen dienen behoorlijk groot te zijn, willen ze een goed rendement opbrengen.

Hoeveel brengen zonnepanelen op?

De capaciteit van zonnepanelen druk je uit in Wattpiek (WP). Dat is het maximale vermogen van uw zonnepanelen onder optimale omstandigheden. Dus als de zon op een mooie dag recht op je zonnepanelen schijnt. Echter is het in Nederland niet altijd zonnig weer. Daarnaast is soms de ligging van het zonnepaneel niet optimaal. Een zonnepaneel werkt in ons land ongeveer 900 uur per jaar vol vermogen. Bij een paneel van 325 Wattpiek vermogen, levert dat jaarlijks zo’n 275kWh aan stroom op.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Stel je voor, met één paneel wek je 275kWh op, doorgaans betaal je 0.22ct per kWh. Dat wil zeggen dat één zonnepaneel je €60 euro oplevert. Het aantal zonnepanelen wat je op het dak neemt is afhankelijk van drie factoren:

 • De ruimte die het dak biedt
 • Hoe gunstig de ligging van het dak is
 • Wat het energieverbruik is

Het is gebruikelijk om precies genoeg energie op te wekken wat gelijk is aan het verbruik.

In het onderstaand overzicht zien we dat de zonnepanelen in de zomermaanden het meeste opleveren. Vaak zul je dan te veel energie opwekken, wat vervolgens terug gaat via de stroommeter. In de wintermaanden, als de zonnepanelen te weinig opwekken, verrekent de energiemeter dit met de stroom die je de zomer te veel hebt opgewekt.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Als je nu zonnepanelen koopt, wanneer zijn deze dan terugverdiend? Zonnepanelen verdien je terug, omdat zij de energierekening betalen. Echter betaal je nog wel netbeheerders kosten of servicekosten aan de energiemaatschappij. Tot een bepaalde tijd is het nog mogelijk om over de investering van zonnepanelen de BTW terug te vragen, ook als particulier! Dus de terugverdientijd kun je berekenen zonder btw.

Een installatie van 10 zonnepanelen kost +/- €3300,- excl. Btw. We nemen aan, dat je ongeveer €500,- per jaar bespaard op de energierekening, dan ben je met een kleine 7 jaar uit de kosten.

Welke subsidies zijn er op zonnepanelen?

Tot op heden zijn er nog een tweetal stimuleringen. In de eerste instantie kun je tegen dezelfde kosten energie leveren als dat je weer koopt. Dit heet salderen.

Ten tweede: de BTW terugvragen. Dit is 21% van de investering. Bijvoorbeeld, als je de zonnepanelen gekocht hebt voor €100,-, kun je dit bij de belastingdienst terugvragen, in dit geval dus €21,-.

Kijk hier welke subsidies voor uw woonplaats van toepassing zijn.

Gratis offerte aanvragen

Heb je een vraag over jouw zonnepanelen? Neem dan direct contact met ons op. Wij maken gratis en vrijblijvend een offerte voor je. Nemen contact met je op en bespreken de mogelijkheden.

  Laat vrijblijvend uw adresgegevens achter voor het beste advies

  Hoe ziet uw dak eruit?

  PlatdakSchuindakVeldopstelling

  ×

  Energievanzelf.nl

  × Waarmee kunnen we helpen?